Gebouw De IJsvogel in Hoogeveen beklad met hakenkruizen en verwijzingen naar corona

De bekladdingen in het Zuiderpark. Foto: Sylvia Kamman

Vrijwilligers van de werkgroep Zuiderpark zijn woest. Gebouw De IJsvogel, een naastgelegen informatiebord, de skatebaan en een schafkeet in het park zijn beklad met meerdere hakenkruizen en andere graffiti. Ook het toiletgebouw bij de passantenhaven is beklad. Eventuele getuigen worden opgeroepen zich te melden.

De bekladdingen zijn aangebracht in de nacht van zaterdag op zondag. De hakenkruizen, met daarin verwijzingen naar Covid19, zijn aangebracht met zwarte verf. De gemeente, die eigenaar is van gebouw De IJsvogel, verwijdert de bekladdingen en doet aangifte bij de politie.

Hennie Florijn, die spreekt namens de vrijwilligers, noemt het bijzonder vervelend. ,,En dat is nog zacht uitgedrukt. De laatste tijd ging het wonderwel behoorlijk goed. Er werd weinig vernield. Zo zijn de touwschommels, die vaak het doelwit waren, nog heel. Het is jammer dat we nu hiermee geconfronteerd worden. Ik begrijp niet wat diegene die dit doet, bezielt. Een normaal mens doet dit niet.” Florijn zegt de frustratie van sommige personen te kunnen begrijpen waar het gaat om de coronamaatregelen, maar om dat op deze manier te uiten en dan ook nog met hakenkruizen erbij, vindt hij onbegrijpelijk. ,,Er zou over moeten zijn nagedacht, zou je zeggen. Maar vooral de hakenkruizen, daar word je niet vrolijk van. Ik zou graag een gesprek willen hebben met degene die hiervoor verantwoordelijk is.”

Onbekend of elders soortgelijke bekladdingen zijn aangericht

Of ook elders in Hoogeveen dit soort bekladdingen zijn aangericht, is onbekend. Florijn heeft er nog niets over gehoord. ,,Ik hoop dat het ter plekke verzonnen is en dat het hierbij is gebleven”, spreekt hij hoopvol. Hij is bovendien blij dat er geen ruiten zijn ingeslagen. ,,Dan zouden de kosten een stuk hoger liggen.”

Omdat een van de hakenkruizen is aangebracht op een prachtig graffitikunstwerk van een ijsvogel, zal contact worden opgenomen met de kunstenaar die dit kleurige werk heeft gemaakt. ,,Hopelijk kan hij het herstellen. En zo niet, dan hebben wij gelukkig ook zelf nog een creatieveling in onze groep.”

Ondanks alles gaan de vrijwilligers, die er alles aan doen om van het park een prachtige plek te maken en te houden, door met hun werk. Florijn: ,,Wij werken met plezier in het Zuiderpark. Afgelopen donderdag nog hebben we samen met vijf mannen uit het azc Hoogeveen acht nieuwe lindebomen geplant en aan de bloemenweide gewerkt. Ook komende week gaan we weer in het park aan de slag.” Gedreven vervolgt hij: „Zolang ik dit werk kan doen en het leuk blijf vinden, ga ik er mee door.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu