HZVV verplettert kampioen maar degradeert toch

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

HZVV speelt komend seizoen in de eerste klasse. De Drenten wonnen zaterdagmiddag weliswaar thuis met 5-1 van Eemdijk, maar door de uitslagen op andere velden viel het doek voor HZVV op de voorlaatste speeldag.
Lees meer over
Hoogeveen
Amateurvoetbal

HZVV moest winnen van Eemdijk en hopen op puntverlies voor concurrenten Flevo Boys en d’Olde Veste om rechtstreekse degradatie in elk geval voor één week uit stellen. HZVV versloeg kampioen Eemdijk betrekkelijk eenvoudig, maar ook Flevo Boys (1-0 winst, thuis tegen WV-HEDW) en d’Olde Veste (1-0 winst, uit bij de amateurs van Ajax) pakten de volle buit en zijn daardoor niet meer te achterhalen voor de Drenten.

Tegen Eemdijk liet HZVV zien dat het om de laatste kansen streed voor lijfsbehoud in de vierde divisie. Al na zeven minuten vond Sander Dzemidzic het net en nadat aanvoerder Alex Zomer een vrije trap net over het doel had geschoten, verdubbelde Dzemidzic halverwege de eerste helft met een fraaie boogbal de score. Eemdijk kroop vervolgens wat meer uit z’n schulp en scoorde snel na de 2-0 de aansluitingstreffer. Met een 2-1 voorsprong ging HZVV de rust in.

Twintig minuten na rust kwam HZVV op 3-1. Dzemidzic was ditmaal de aangever en Kelly João de afmaker. Vijf minuten later hielp Dzemidzic nog een grote kans om zeep, waarna Jesse van Dalen in de slotfase HZVV met nog twee doelpunten de grootste zege van het seizoen bezorgde. Direct na het laatste fluitsignaal bleek de overwinning echter niets waard te zijn en keert HZVV na vier seizoenen terug in de eerste klasse. De laatste keer dat de club uit Hoogeveen een niveau afzakte, promoveerde het ook direct weer.

Moeizaam jaar

Voor HZVV was het een moeizaam jaar. De Drenten werden vorig seizoen knap achtste met 41 punten, maar in de eerste maanden van dit seizoen bleven de resultaten uit. Trainer Rick Mulder werd verantwoordelijk gehouden voor de matige reeks en werd kort voor de kerst ontslagen. Harold Brunsting nam de taken over, maar legde na een paar weken zijn werk neer wegens ziekte. Jaap Scholing nam het stokje van Brunsting over.

De trainerswissel sorteerde niet het gewenste effect en langzaam daalde HZVV naar de staart van de ranglijst. Na de 1-0 thuiszege tegen Buitenpost, twee weken geleden, gloorde er nog even hoop, maar een wedstrijd voor het einde viel het doek voor HZVV alsnog.

Interim-trainer Scholing zag de degradatie al een poosje aankomen. ,,Er was nog een miniem kansje. Helaas is het niet gelukt. Dat we nog met 5-1 winnen is fijn. Ik degradeer liever met zo’n overwinning dan een grote nederlaag. Dat zou het dubbel zuur maken.’’

Scholing gaat komend seizoen weer verder in zijn rol als assistent van de nieuwe trainer Bram Freie. ,,De sfeer in de club is nog goed’’, zegt Scholing. ,,We gaan proberen zo snel mogelijk terug te keren in de vierde divisie.’’