Henk Derks uit Hoogeveen blijkt redder in nood voor gierzwaluwen: 'Je wilt niet dat ze zich te pletter vliegen tegen vogelschroot'

Bij een aantal woningen in De Kroon in de Hoogeveense wijk Krakeel is in opdracht van Woonconcept onlangs vogelschroot aangebracht. Dit tot grote schrik van wijkbewoner en natuurliefhebber Henk Derks. Over twee weken begint het broedseizoen van de gierzwaluw. Als de vogels de schroot, die precies is aangebracht daar waar ze elk jaar broeden, te laat ontdekken dan bestaat de kans dat ze ertegen te pletter vliegen. Reden voor Derks om actie te ondernemen. Met, zoals het nu lijkt, een positief resultaat.

Henk Derks bij zijn gevel met nestkasten voor gierzwaluwen.

Henk Derks bij zijn gevel met nestkasten voor gierzwaluwen. Foto: Archieffoto André Weima

Derks ontdekte bij toeval tijdens een wandeling met zijn hond dat de vogelschroot werd aangebracht. ,,Een heel blok bleek al dichtgemaakt. Dat was schrikken, want als ik dit niet in de gaten zou hebben gehad, dan zou een hele kolonie zo naar de Filistijnen kunnen gaan”, beseft hij. Vogelschroot is een kunststof strip met tanden die voorkomt dat vogels onder dakpannen kruipen en nesten bouwen. De strip wordt veelal geplaatst omdat bewoners last hebben van het krabbelend geluid veroorzaakt door de vogels of angstig zijn dat isolatiemateriaal uit de spouwmuur wordt getrokken. ,,De gierzwaluw is echter, evenals bijvoorbeeld de huismus, een beschermde soort, het hele jaar door. Wat hier in De Kroon is gebeurd, is dan ook in strijd met de wet natuurbescherming”, weet Derks. Niet voor niets spreekt hij van een grove nalatigheid.

Snel handelen noodzakelijk

Dit terwijl er goede alternatieven zijn, zoals de plaatsing van nestkasten. Met het broedseizoen voor de deur, was snel handelen noodzakelijk. Derks zocht contact met Woonconcept, maar werd van het kastje naar de muur gestuurd. Daarom besloot hij de wijkbeheerder van de woningcorporatie te benaderen. Die heeft op eigen initiatief acht nestkasten besteld. De hoop is dat die op tijd binnen zijn, zodat ze precies daar kunnen worden opgehangen waar ze normaal gesproken ook hun nest maken. ,,Als de invliegopening op dezelfde plek zit, moet het lukken”, zegt de Hoogevener hoopvol. Wat er gebeurt als de nestkasten onverhoopt niet op tijd binnen zijn? ,,Dan gaat de vogelschroot eraf”, zegt hij resoluut. Desnoods schakelt hij daarvoor de hulp van BOA’s in.

Het is overigens niet voor het eerst dat Derks contact zocht met Woonconcept om te praten over het aanbrengen van vogelschroot en de gevolgen daarvan voor de gierzwaluw. Enkele jaren geleden deed hij dat ook al. ,,Soms waren de gierzwaluwen er toch in gekropen, maar konden ze er niet meer uit. Het gevolg was dat je vleugels eruit zag steken: ze waren dood.” Derks heeft destijds bij diverse bewoners een brief in de bus gedaan met de vraag of zij belangstelling hadden voor het plaatsen van een nestkast. Sommigen reageerden positief, anderen niet.

Alternatieven simpel

Derks verbaast zich over het feit dat organisaties als Woonconcept en Domesta vaak niet weten hoe het zit. ,,Ik heb zelfs eens een bouwproject stil laten leggen. Vaak zijn simpele alternatieven te bedenken, waarmee iedereen blij is. Ik begrijp daarom niet waarom daar niet voorafgaand aan een renovatieproject over wordt nagedacht. Hang nestkasten op en het probleem is voor 20 jaar getackeld. Ik hoop dat ik met woningcorporaties het gesprek daarover aan kan gaan.”

Gierzwaluwen hebben maar één legsel per jaar. ,,Lukt het ze niet een plek te vinden om te broeden, dan vliegen ze hier drie maanden als het ware voor niets rond, om daarna weer terug te keren naar Afrika. Dat moet je toch niet willen?!” De liefde voor deze vogels is ontstaan toen Derks er een in zijn tuin ontdekte, die tegen de dakgoot was gevlogen maar gelukkig nog leefde. Inmiddels heeft hij maar liefst 30 nestkasten tegen de gevel van zijn woning. ,,Het begon met één kastje, toen werden het er twee, gevolgd door een hele flat. Nu hangt de gevel vol. In totaal verblijven zo’n 80 gierzwaluwen rond mijn huis. Zomers is het een waar feest in de tuin.”Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu