Hervormde kerk Tiendeveen houdt op 4 juni rommelmarkt. 'Opbrengst biedt kerkrentmeesters financiële armslag'

Beeld van de rommelmarkt in Tiendeveen in 2017. Foto: Protestantse gemeente Tiendeveen – Nieuw Balinge

Puzzels, speelgoed, kunst en kitsch, glas, kopjes, televisies…. Het is vaste prik in Tiendeveen: de jaarlijkse rommelmarkt van de kerk op de eerste zaterdag van juni. De dorpelingen zijn er altijd al vroeg bij om te kijken of er iets leuks tussen de spullen zit. „De mensen kijken er echt naar uit. Ze zetten de datum al lang van te voren vast in hun agenda‘’, zegt coördinator Roelof Grit.
Lees meer over
Hoogeveen

De markt is al in 1978 begonnen en heeft dus een lange traditie. „Het geld dat in het eerste jaar werd binnengehaald, was bestemd voor het orgelfonds‘’, blikt Grit terug. „Het nieuwe orgel is er gekomen mede dankzij de opbrengst van de markt.‘’ Een jaar later werd het geld besteed aan een nieuw verenigingsgebouw naast de kerk, waarvoor ook giften binnenkwamen en acties werden gehouden. Ook dat gebouw is er gekomen. De rommelmarkten gingen de jaren daarna door. Grit: „Met het geld krijgen de kerkrentmeesters financiële armslag voor het onderhoud van de kerk. De opbrengt van de aankomende markt is bestemd voor een nieuwe keuken. Die is zo’n beetje veertig jaar oud en dringend aan vervanging toe. De nieuwe keuken is al aangeschaft, maar de oude doet tijdens de rommelmarkt nog even dienst. Zo hebben we een plek nodig om koffie te schenken en snacks klaar te maken. Zodra de markt voorbij is, gaan we aan de slag met de installatie van de nieuwe keuken.’’ Grit, zelf dakdekker van beroep, vertelt trots dat vrijwel alle onderhouds- en verbouwwerkzaamheden in en om de kerk door handige vrijwilligers van de bouwcommissie worden uitgevoerd. In Nieuw Balinge werd op 14 mei al een rommelmarkt gehouden.

Hamburgers

Grit stelt nadrukkelijk vast dat hij de markt niet in zijn eentje regelt, maar wordt bijgestaan door een groepje mannen en vrouwen. Zelf zorgt hij onder meer voor de p.r. en de vergunning. „Dit jaar ging dat makkelijker dan vroeger. We hoefden ons alleen maar aan te melden en geen leges te betalen. Dat scheelt weer. ‘’ Op de markt zelf zijn maar liefst tachtig vrijwilligers actief om alles in goede banen te leiden. Zij verkopen eigengemaakt gebak, kniepertjes, hamburgers of ijs en ook oma’s zelfgebakken brood zal ongetwijfeld in de smaak vallen. Hapjes en drankjes zijn op de ruimte voor de kerk verkrijgbaar, terwijl in het gebouw zelf onder meer boeken en elektrische apparaten worden verkocht. Ook de vrouwenvereniging is hier met een stand te vinden. De spullen die te koop worden aangeboden, zijn de afgelopen tijd ingezameld en liggen of staan nu nog in de opslag. „We verkopen vooral klein spul, ‘’ licht Grit toe. „Grote stukken, zoals meubels, kunnen we namelijk maar moeilijk kwijt als deze niet verkocht worden. Als je spullen naar de stort moet afvoeren, kost dat ook geld en dat gaat dan weer van de opbrengst van de markt af. Serviesgoed dat overblijft, gaat naar een hulpproject in Roemenië, overgebleven hout en grof plastic naar een verwerker.’’ Tijdens de rommelmarkt kunnen bezoekers hun geluk beproeven bij diverse verlotingen met kans op mooie prijzen.

Grit is blij dat de rommelmarkt na corona weer georganiseerd wordt. Als geboren en getogen Tiendevener is hij altijd lid van de kerk geweest en ook steeds betrokken bij het kerkelijk leven en de diverse acties die op touw werden gezet. „Helaas kunnen we door terugloop van het aantal mensen niet meer zoveel doen als vroeger, zoals de 24-uursacties voor Hongarije. Afgezien van alle activiteiten is het belangrijk om een geloofsleven te hebben. Het is fijn dat je je in het dagelijks leven door je geloof kunt laten leiden.’’

De rommelmarkt wordt zaterdag 4 juni gehouden bij de kerk aan de Kerkweg 3 Tiendeveen van 8.30 tot 12.00 uur.Nieuws

menu