Het oude schoolplein in Nieuwlande is omgetoverd tot ontmoetingsplek van Onderduikersmuseum De Duikelaar. ‘Verhalenbank wordt het middelpunt’

Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande. Foto: Marcel van Kammen

Gedeputeerde Cees Bijl opent op dinsdag 31 augustus om 16.30 uur de nieuwe ontmoetingsplek bij het Onderduikersmuseum De Duikelaar op het oude schoolplein van de voormalige basisschool in Nieuwlande.

‘Afgelopen twee jaar is er door vrijwilligers en ondernemers hard gewerkt om het voormalige schoolplein om te toveren tot een gezellige tuin waar dorpsbewoners en bezoekers van het museum elkaar kunnen treffen en waar activiteiten worden gehouden. De ‘Verhalenbank’ wordt het centrale middelpunt van het groene geheel’, vertelt woordvoerder Ingrid Mascini.

Van 1200 tegels naar prachtige borders

Nadat in 2019 het Onderduikersmuseum een subsidie van gemeente en provincie heeft ontvangen vanuit het project Vitaal Platteland is een tuinploeg aan de slag gegaan om de 1200 tegels van het oude plein te verwijderen. ‘In eerste instantie liep het project door corona, slechte weersomstandigheden en nieuwe eisen betreft het afvoeren van hemelwater vertraging op. Ook het laten passeren van de koopakte zorgde voor oponthoud, maar uiteindelijk konden na heel wat uurtjes werk de borders worden aangelegd. Inmiddels staan deze volop in bloei en zorgt dit voor prachtige plaatjes.’

Samenwerking inwoners en ondernemers

Naast de subsidie van Vitaal Platteland hebben meerdere bedrijven een belangrijke bijdrage geleverd. Samen met de vaste tuinploeg en heel wat vrijwilligers, die hand- en spandiensten verleenden, is het project tot stand gekomen. Ondernemers en inwoners wisten elkaar te vinden.

‘Het dorp Nieuwlande heeft dankzij deze gezamenlijke inzet een prachtige ontmoetingsplek gecreëerd waar het goed vertoeven is. Het plan is om volgend zomer een zomermarkt te organiseren en ook de nu al bekende ‘intieme’ kerstmarkt wordt in de winter gehouden op deze sfeervolle plek’, aldus Mascini.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu