Hoe is het om door het centrum van Hoogeveen te lopen als je niets ziet?

Wethouder Janita Tabak samen met Marlia Oosterhof, blindgeleidenhondentrainer. Foto: Gemeente Hoogeveen

Hoe is het om door het centrum van Hoogeveen te lopen als je niets ziet? Wethouder Janita Tabak heeft het zelf ervaren tijdens de Dag van de Witte Stok.
Lees meer over
Hoogeveen

Al sinds 1970 wordt op 15 oktober de Dag van de Witte Stok gehouden om stil te staan bij blinden en slechtzienden. De witte stok staat symbool voor hun zelfstandigheid.

De werkgroep ALI (Agenda Lokale Inclusie) werkt in de gemeente Hoogeveen aan inclusie onder het motto: iedereen moet mee kunnen doen. Verantwoordelijk wethouder Tabak is de uitdaging aangegaan om met een verduisterende bril op door het centrum van Hoogeveen te lopen. Onder de deskundige begeleiding van Marlia Oosterhof, blindgeleidenhondentrainer.

‘Heftige ervaring’

Wethouder Tabak: „Wat een heftige ervaring om te voelen hoe afhankelijk je bent van je ogen! Het is echt moeilijk om je met een visuele beperking te bewegen door de openbare ruimte.”

Als een blinde of slechtziende een straat wil oversteken, blijkt dat veel mensen de verkeersregels niet kennen. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Iemand die een witte stok naar voren steekt, geeft te kennen te willen oversteken en heeft voorrang. Om hier meer bekendheid aan te geven, is de Oogvereniging een campagne gestart: ‘Wat je ook rijdt, stop altijd!’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu