Hoogeveen sluit zich niet aan bij coalitie van opvang van vluchtelingenkinderen Lesbos

Vluchtelingenkinderen op Lesbos. ANP

De fracties van GroenLinks en D66 in Hoogeveen pleitten onlangs in de raadsvergadering voor aansluiting van Hoogeveen bij een landelijke coalitie voor opvang van alleenstaande en kwetsbare vluchtelingenkinderen op Lesbos. Helaas haalde de motie niet de eindstreep.
Lees meer over
Hoogeveen

Al 173 gemeentes hebben zich aangesloten bij de zogeheten Coalition of Willing (coalitie van bereidwilligen), een initiatief van onder meer stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children. In deze coalitie zijn gemeenten verenigd die de bereidheid hebben alleenstaande kinderen op te vangen. Via een oproep aan het college vragen zij het college dit kenbaar te maken aan de regering en de Tweede Kamer.

D66 en GroenLinks in Hoogeveen namen het initiatief tot een motie voor opvang van een aantal van deze kinderen, maar het college liet bij monde van burgemeester Karel Loohuis weten dat vluchtelingenopvang hoort bij de Rijksoverheid en niet de lokale overheid. De partijen CDA, VVD, SGP en Gemeentebelangen sloten zich aan bij dit standpunt van het college. Met 9 stemmen voor en 17 stemmen tegen behaalde de motie niet de eindstreep.

‘Het is te makkelijk te zeggen dat je er niet over gaat’

,,Teleurstellend, maar helaas niet onverwachts” zegt fractievoorzitter Catharina van Hien van GroenLinks. ,,We weten inmiddels dat bepaalde partijen in dergelijke aanvragen verwijzen naar de landelijke politiek, maar hopen toch steeds dat men in extreme situaties de hand over het hart strijkt.”

D66-raadslid Johannes Prakken sluit zich daarbij aan. ,,Het is te makkelijk te zeggen dat je er niet over gaat. De gemeenteraad kan ook haar eigen keuze en verantwoordelijkheid nemen. Dat is in het verleden ook wel gebeurd.”

Nieuws

Meest gelezen

menu