Hospice Hoogeveen heropent deuren na renovatie en verbouwing. 'Het is prachtig geworden. Praktischer, professioneler, warmer'

Na twee maanden dicht te zijn geweest voor een verbouwing en renovatie heeft de hospice Hoogeveen maandag weer de deuren geopend. Drie weken later dan gepland, maar niemand die daarover zeurt.

Van links naar rechts Henk Faber, Catrien van Haeften en Esther van Dijk in een van de vernieuwde gastenkamers.

Van links naar rechts Henk Faber, Catrien van Haeften en Esther van Dijk in een van de vernieuwde gastenkamers. Foto: NDC Mediagroep

Het eindresultaat telt en daarover zijn bestuursleden, coördinatoren en vrijwilligers het roerend met elkaar eens: „Het is prachtig geworden. Praktischer, professioneler, warmer.”

Het is enkele dagen daarvoor nog een komen en gaan van busjes van bouw- en installatiebedrijven. Getimmer en gezaag klinkt. Ondanks dat het die ochtend al zo’n 30 graden Celsius is zijn vaklieden in de brandende zon op het platte dak aan het buffelen. De nieuwe dakbedekking is nog niet klaar terwijl de tijd dringt. En dus wordt zonder morren doorgewerkt.

Het maakt dat het een gezellige drukte is in en rond de hospice. Nog een paar dagen waarin flink herrie gemaakt mag worden, want vanaf maandag, wanneer de eerste gast arriveert, moet het er weer stil zijn. Terwijl er ook daarna nog genoeg werk te verzetten is.

Uitbreiding noodzakelijk

De hospice Hoogeveen, die de naam Willem de Boer Huis draagt, bestaat vijftien jaar. Van een grote verbouwing is sinds de opening geen sprake geweest.

„We pakten aan wat op dat moment belangrijk was: nieuwe bedden, nieuwe gordijnen, schilderwerk. Terwijl wij er gaandeweg achter kwamen dat de kamers gezelliger konden zijn, de verlichting verbeterd kon worden en er eigenlijk te weinig (werk)ruimte was voor de vrijwilligers. We kregen ondertussen, net als in een gewoon huishouden, steeds meer spullen, denk bijvoorbeeld aan koppelbedden, maar ook professionele wasmachines en drogers”, vertellen bestuursleden Henk Faber en Catrien van Haeften en coördinator Esther van Dijk elkaar aanvullend.

Met name dat laatste maakte dat een uitbreiding noodzakelijk werd. Zo’n twee jaar geleden werd de knoop doorgehakt en startten de voorbereidingen. Sindsdien is weloverwogen te werk gegaan. Van Haeften legt uit: ,,Wij hebben samen met een aantal vrijwilligers goed over alles nagedacht, mede omdat wij afhankelijk zijn van donaties, die we zorgvuldig willen besteden.”

‘Dit is haast een balzaal’

Op 19 april sloot de hospice voorlopig de deuren. De intentie was om direct na Pinksteren weer open te gaan, maar het platte dak, dat meer onderhoud vergde dan gedacht, gooide roet in het eten. Het dak is inmiddels voorzien van nieuwe bedekking en klaargemaakt voor een eventuele plaatsing in de toekomst van zonnepanelen, volgens Faber.

De grootste zichtbare verandering is echter een enorme bergruimte die aan het pand is gebouwd. ,,Dit is haast een balzaal”, glundert Van Dijk. Daarmee ontstaat er elders in het pand weer meer ruimte. Zo kan de logeerkamer weer als zodanig dienen, hebben zorgmedewerkers van Icare eindelijk een eigen plekje en staan boodschappen en materialen niet langer her en der opgestapeld.

Hoewel de hospice Hoogeveen duidelijk in een behoefte voorziet en in veel gevallen vol is, is ervoor gekozen het aantal kamers gelijk te houden: vier. Ze zijn alle opgeknapt en hebben een eigen naam en sfeer. Op de wanden in elke kamer is een kleurrijke strook aangebracht, passend bij de naam van de kamer: koolzaad (geel), kamille (groen), klaproos (rood) en korenbloem (blauw).

Iedere kamer is voorzien van nieuwe, subtiele verlichting met dimmers. Zo hebben de bedden plintverlichting gekregen waardoor gasten niet meer verblind worden wanneer zij ’s nachts hulp nodig hebben van zorgpersoneel. In elke badkamer zijn eveneens wat aanpassingen gedaan.

Wat onveranderd is, is het hart én de trots van de hospice: de patio die dankzij de ramen rondom heel wat licht in de gangen brengt. Een heerlijke plek om te zitten voor zowel vrijwilligers als gasten die daartoe nog in staat zijn.

‘Werk geeft veel voldoening’

De hospice Hoogeveen heeft zo’n 80 vrijwilligers en daarnaast nog eens 6 bestuursleden. Waar heel wat organisaties zitten te springen om meer vrijwilligers, heeft de hospice een wachtlijst met daarop zo’n 10 personen. Per dag zijn er, verdeeld over de dag van 7.00 tot 23.00 uur, acht vrijwilligers aan het werk, altijd per twee. Het bestuur en ook de beide coördinatoren prijzen zich gelukkig met deze enthousiaste club mensen. Van Dijk: ,,Dit werk geeft voldoening. Je kunt iets betekenen voor mensen in hun laatste levensfase. En nee, het is hier zeker niet een groot tranendal. Het is vaak gezellig en ja, er wordt ook gelachen.”

Tijdens de eerste lockdown vorig voorjaar is de hospice Hoogeveen even dicht geweest, maar met het opstellen van protocollen konden de deuren vrij snel weer worden geopend. ,,We zijn nu vooral in afwachting of we op een veilige en verantwoorde manier verder mogen versoepelen. Wat zou het fijn zijn als we geen mondkapjes meer hoeven te dragen bij het verzorgen van de gasten”, beseft de coördinator.

Gemiddeld 22 dagen in hospice

Met de heropening van het Willem de Boer Huis is de verwachting dat deze snel weer vol ligt. In 2020 verbleven gasten tot hun overlijden gemiddeld 22 dagen in de hospice. Het is een plek voor mensen met een levensverwachting van drie maanden of korter. ,,Velen hebben de wens om thuis te sterven, maar dat gaat niet altijd. De hospice is niet meer weg te denken uit Hoogeveen”, weet Van Haeften.

In oktober wordt als het mogelijk is het 15-jarig bestaan gevierd, dan wordt er samen met alle vrijwilligers aandacht besteed aan de heropening van de hospice.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu