'Iedereen zit eronder, niemand vindt het leuk'

Martin Voorwald van Marvo Systeemplafonds is trots op zijn bedrijf en de aandacht die het nu krijgt. Foto: Andre Weima Fotografie

Martin Voorwald, eigenaar/directeur van Marvo Systeemplafonds in Hoogeveen, zou wel eens een bekende Nederlander kunnen worden.

Niet alleen werd hij deze week uitgebreid besproken in het tv-programma Beau op RTL 4, hij siert tot zijn stomme verbazing ook nog eens de voorkant van het deze week verschenen boek ‘Nederland onder het systeemplafond’. Hoewel…. alleen personen die dichtbij hem staan zullen hem vermoedelijk herkennen. Voorwald zijn hoofd verdwijnt volledig in, hoe kan het ook anders, een systeemplafond.

‘Nú de tv aanzetten’

Martin Voorwald kreeg dinsdagavond een telefoontje met de mededeling: ‘Nú de tv aanzetten’. De ondernemer en zijn bedrijf bleken de landelijke tv te hebben gehaald. Dit dankzij een boek waar maar liefst acht jaar aan is gewerkt en dat deze week het levenslicht zag: ‘Nederland onder het systeemplafond’, van schrijver Marcel van Roosmalen en Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg, met daarin een hoofdrol voor het systeemplafond én een leuke bijrol voor een grote leverancier: Marvo Systeemplafonds aan de Stephensonstraat in Hoogeveen. Voorwald viel die avond zo ongeveer van zijn stoel van verbazing. ,,Ik wist niet wat mij overkwam.” En ach, dat de informatie over de directeur en zijn bedrijf hier en daar flink bezijden de waarheid is, een kniesoor die daarover zeurt. De uitzending leidde tot heel wat reacties. ,,Onvoorstelbaar veel. Allemaal positief. Ik werd zelfs al als ‘filmster’ bestempeld”, grinnikt de ondernemer.

Saai en aartslelijk

Op hun zwerftocht in een oude Panda kris kras door Nederland ontdekten Van Roosmalen en Van der Burg dat Nederlanders vaak samenkomen in panden met een plafond van platen die in een mum van tijd te vervangen zijn: het systeemplafond. Een systeemplafond is een ophangsysteem dat onder een reeds bestaand plafond wordt gehangen. De ruimte tussen die plafonds is ideaal voor het wegstoppen van elektriciteit, verwarming, ventilatie, riolering, maar ook voor op de werkvloer minder gewenste zaken als sigaretten of (soft)- drugs. Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai en aartslelijk, maar ook efficiënt en handig om dingen in te verbergen. Een geniaal idee voor een reeks verhalen, zo oordeelden Van Roosmalen en Van der Burg.

Behoorlijk verdraaid

In hun geestdrift bezochten ze niet alleen de meest uiteenlopende typisch Nederlandse bijeenkomsten, maar traceerden ze ook een bedrijf dat zeer succesvol is, volgens de schrijvers zelfs marktleider in deze handel. ,,Tja, wanneer ben je marktleider? Maar we behoren wel tot de 20 grootste van Nederland’’, zwakt Voorwald het enigszins af. Van Roosmalen en Van der Burg kregen een rondleiding van Voorwald, die volgens de schrijver een geheel eigen kijk heeft op het systeemplafond. ,,Iedereen zit eronder, niemand vindt het leuk.” Het bezoek, dat zo’n drie of vier jaar geleden al plaatsvond, leidde destijds tot een artikel in De Correspondent, dat nu dus is opgenomen in het boek. Oftewel een pagina of tien gewijd aan Marvo Systeemplafonds. ,,De tekst was behoorlijk verdraaid. Het was heel droog opgeschreven. Wat satirisch. Na ons gingen ze door naar een tandarts. Die heette Auw. Ja, dat soort dingen. De interviewers waren humoristische gasten. En ook wij hebben bij Marvo Systeemplafonds humor hoog in het vaandel. Maar nee, het verhaal is niet helemaal hoe wij zijn. Wij maken een boel plezier, maar doen alles voor onze klanten. Jammer dat dat er niet in genoemd wordt.” Eerlijk bekent Voorwald: ,,Ik kreeg destijds een knalrood hoofd bij het lezen van het artikel. Ik heb toen direct gebeld met De Correspondent. Ik vond het overdone . Ze wimpelden het weg onder het motto: het is toch mooie aandacht. En ach, zo is het ook.”

Appeltje voor de dorst

Fotograaf Van der Burg noemt de foto van Marvo-medewerker Michail Mulder van de afdeling calculatie, die achter zijn pc juist een ferme hap van een appeltje neemt, een van de beste foto’s in het boek. Het typisch Nederlandse fruitmomentje, dat voor veel mensen herkenbaar zal zijn. Of Voorwald en zijn medewerkers zich toch een beetje in de zeik genomen voelen? ,,Totaal niet. Wij zijn een gezond bedrijf en onze medewerkers eten gezond. Daar is toch niets mis mee?”, reageert de directeur sportief. Of Michail Mulder er ook zo over denkt? Hij zegt lachend: ,,In de zeik genomen, nee, het is een appeltje voor de dorst.”

Divers bedrijf

Marvo Systeemplafonds bestaat een kleine 20 jaar. Martin Voorwald werkte destijds bij Kappa en had zijn stacaravan te koop gezet. Die werd gekocht door een plafonneur, die bij zijn vrouw weg was. Zijn bedrijf ging echter failliet en de stacaravan werd nooit betaald. Één van zijn onderaannemers kwam in contact met Voorwald en vroeg of hij op een steiger een plafonnetje kon maken. ,,Ik dacht: ‘wat zij kunnen, kan ik ook’. Ik werkte al 12,5 jaar bij Kappa en had wel zin in wat nieuws.” Voorwald nam de klus aan en werd zzp’er. Hij plaatste een advertentie in de Telegraaf en in no time kwam de ene na de andere opdracht binnen. Al snel voegde ook zijn rechterhand, later bedrijfsleider, Bert de Lange zich erbij. Tegenwoordig heeft Voorwald zo’n 20 personen in vaste dienst en maakt het bedrijf daarnaast gebruik van nog eens zo’n 20 zzp’ers. ,,Ondertussen zijn we een heel divers bedrijf geworden. We plaatsen ook glazen wanden, systeemwanden, houten plafonds en richten complete ruimtes in. We hebben hele mooie werken gemaakt, waaronder een hotel in Amsterdam met 252 kamers. Ook zijn we met verschillende werken in drie toonaangevende vakbladen verschenen en woensdag werden we nog in het radioprogramma van NPO 1 Nieuws B.V. benoemd vanwege het boek. Van een omzet van 3000 euro bij de start, zitten we nu op 6 miljoen euro.” De meeste opdrachten zijn in Nederland en België, maar ook op Curaçao had het Hoogeveense bedrijf nog niet zo lang geleden een klus. ,,Google brengt veel klanten”, stelt de directeur tevreden.

Het boek heeft Voorwald nog niet in bezit. Maar een ding is zeker: ‘Nederland onder het systeemplafond’ gaat hij hoe dan ook bestellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu