Is de nieuwe ChatGPT een vriend of vijand in het onderwijs? Scholen in Hoogeveen zien het als een uitdaging
ChatGPT heeft de wereld op dit moment in zijn greep. Miljoenen mensen zijn de chatbot aan het uitproberen. Het systeem is zo gemaakt dat het alle encyclopedieën in de wereld uit het hoofd kent. Maar werkt het wel zoals de meeste mensen vertellen en wat vinden Hoogeveense scholen van het gebruik van dit nieuwe programma?

ChatGPT is voor veel leerlingen een uitkomst, maar ook een valkuil. Foto Shutterstock
Sommige scholieren gebruiken het als een soort Google, anderen laten de applicatie een hele scriptie schrijven, maar ook huiswerkopdrachten (gemaakt door het programma) worden, zonder het opmerken van de docent, ingeleverd. Steeds meer leerlingen gebruiken de nieuwe software. Er zijn enkele uitzonderingen, maar de meesten worden niet gepakt. ChatGPT is een rage en neemt steeds grotere vormen aan. ChatGPT is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie, ontwikkeld door techbedrijf OpenAI. Deze testversie is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met een (menselijke) gebruiker. Ondanks dat de chatbot een grote woordenschat heeft, is zijn Nederlands niet vloeiend. De software wordt in verschillende talen gebruikt, maar de Engelse variant blijkt tot nu toe het betrouwbaarst. De informatie waar de chatbot uit put reikt maar tot 2021, waardoor recente ontwikkelingen niet worden meegenomen in antwoorden of essays. Het is daarom van belang dat alle teksten feitelijk worden gecontroleerd.
Wat is kunstmatige intelligentie?
Computers doen wat je van ze vraagt, maar ook niet meer dan dat. Ze hebben geen eigen creatieve inbreng. Met kunstmatige intelligentie wordt geprobeerd om een computer menselijker te maken. Machines krijgen de mogelijkheid om menselijke vaardigheden te vertonen zoals redeneren, leren, plannen en creativiteit.
Is het een verrijking of een last?
Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.
Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!
Abonnement
PREMIUM -50%
Upgrade (optioneel)
- Ma t/m za de krant online lezen
- Ma t/m za de krant online lezen
- Zaterdag de weekendkrant op papier