Jan (77) uit Hoogeveen fietst zijn 60ste Fietselfstedentocht: 'De volgende generatie staat te popelen om ook te beginnen!'

De fiets staat te blinken, de helm ligt op zijn plek, bidons gevuld en de kleding is uitgezocht: Jan Terbraak uit Hoogeveen is klaar voor zijn zestigste deelname aan de Fietselfstedentocht in Friesland.

Jan Terbraak met de racefiets.

Jan Terbraak met de racefiets. Foto Familie Terbraak

Lees meer over
Hoogeveen

Sinds Jan klein was fietst hij al veel. „Ik was erg jong toen ik voor de eerste keer mee deed aan de Fietselfstedentocht”, vertelt hij. „We woonden met het gezin in Bolsward en mijn broers deden al mee aan de tocht. Ik mocht officieel nog niet deelnemen, want je moest minimaal 16 jaar zijn. Mijn vader heeft uiteindelijk toch kaarten kunnen regelen voor ons allemaal en daar gingen we, op gewone fietsen.”

In de tijd dat de fietstocht nog niet zo bekend was, deden er rond de 250 tot 300 mensen mee. „In de jaren ’70 zag je ineens een grote interesse vanuit meerdere hoeken van het land”, stelt Akke, de vrouw van Jan. „Het is een groot evenement geworden met dit jaar maar liefst 15.000 deelnemers.”

Stempels en snelheidscontroles

"Jan (77) uit Hoogeveen fietst zijn 60ste Fietselfstedentocht: 'De volgende generatie staat te popelen om ook te beginnen!'"

Helaas, jouw gratis artikelen zijn op.

  • Log in of maak een gratis account aan om dit artikel direct verder te lezen.
  • Ben je abonnee? Log in en je krijgt toegang tot alle artikelen.