Jolijn Visser uit Hoogeveen neemt deel aan de Solar Challenge Morocco: 'Die adrenalinekick is echt met niets te vergelijken'

Jolijn Visser. Foto: Caroline Nauta

Sinds eind september zit het Groningse solar racing team Top Dutch Solar Racing in de Marokkaanse havenstad Agadir om zich voor te bereiden op de Solar Challenge Morocco. De race begint op 25 oktober en leidt teams uit heel Europa 2500 kilometer door de Sahara en het Atlas-gebergte. Jolijn Visser uit Hoogeveen is één van de 22 MBO-, HBO- en WO-studenten die namens Top Dutch deze uitdaging aangaan.
Lees meer over
Hoogeveen

Na anderhalf jaar voorbereiding is het binnenkort zover en neemt Top Dutch Solar Racing met haar auto ‘Green Spirit’ deel aan de eerste editie van de Solar Challenge Morocco. Deze nieuwe race in Noord-Afrika is georganiseerd als alternatief voor de Bridgestone World Solar Challenge, die in februari 2021 vanwege de nog steeds aanhoudende COVID-19 pandemie werd afgelast. De race begint op 25 oktober in de West-Marokkaanse havenstad Agadir en zal er op 29 oktober ook weer eindigen. Tijdens de vijf racedagen zullen Top Dutch Solar Racing en haar concurrenten 2500 kilometer door de Sahara rijden. Een bijzondere uitdaging is het hoogteverschil van 8 kilometer aangezien de route door het Atlas-gebergte gaat.

‘Ik had nog nooit zo veel verantwoordelijkheid als bij Top Dutch’

Eén van de studenten die voor dit project haar vrije tijd opgeofferd heeft is Jolijn Visser uit Hoogeveen. Ze is net afgestudeerd van de opleiding International Facility Management aan de Hanzehogeschool Groningen en vervult binnen Top Dutch Solar Racing de rol van reislogistiekcoördinator en zonneautocoureur. Ze is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het transport van de zeecontainer met de zonneauto en alle materialen van Nederland naar Marokko.

Toen ze eind 2020 de Top Dutch-vacature op het online-platform van haar opleiding zag, was ze meteen verkocht: „Het was alsof ik een beschrijving van mezelf aan het lezen was. Ik krijg energie van dingen organiseren en zo’n gaaf project kom je echt nergens anders tegen. Je leert hier veel meer dan tijdens een opleiding omdat je alle touwtjes zelf in handen hebt en een grote verantwoordelijkheid draagt. Ik moest wel naast mijn werk bij Top Dutch gaan afstuderen, maar dat hield me niet tegen. Toen een paar maanden geleden ook nog een spot als coureur opende, ging die droom ook nog in vervulling. Als je maandenlang het productieproces volgt, kun je gewoon niet anders dan in de auto willen rijden! Die adrenalinekick is echt met niets te vergelijken.”

Top Dutch Solar Racing

Top Dutch Solar Racing is een studententeam uit Groningen. Deze 22 studenten bouwen samen een zonneauto. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort, ROC Friese Poort en Alfa-college. Deze unieke combinatie van MBO-, HBO-, en WO-studenten is wat Top Dutch Solar Racing bijzonder maakt; multidisciplinaire teams zijn de toekomst. Het project wordt in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen mogelijk gemaakt.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu