Korenmolen De Zwaluw krijgt nieuw rieten dak

Korenmolen De Zwaluw staat in de steigers. Foto: André Weima

De wieken van de De Zwaluw staan stil, het rieten dak van de korenmolen aan de Van Echtenstraat in het centrum van Hoogeveen wordt vervangen.
Lees meer over
Hoogeveen

„Het riet op het dak was 42 jaar oud. Dit is er opgekomen tijdens de restauratie in 1980. Inmiddels 42 jaar geleden”, vertelt molenaar Hans Valkenhoff. Het dak was dus aan vervanging toe. „Normaal gaat riet ongeveer dertig tot veertig jaar mee.” Alleen het riet van de kap wordt vervangen. „Dit deel ligt in weer en wind.”

Dakspanten rot

Nadat het riet van het dak af gehaald was kon het onderliggende dak eens goede bekeken worden. En dat zag er niet goed uit. „Een aantal dakspanten is aangetast. Maandag is de molenmaker geweest om het dak verder te onderzoeken.”

De vraag is of ook het dak gerepareerd kan worden is uiteindelijk de beslissing van de gemeente, die is sinds 1975 eigenaar van de molen.

Niet in begroting

Valkenhoff: „In de begroting is geen rekening gehouden met extra kosten, alleen met de vervanging van het riet.” Wanneer de kapconstructie van de molen, die in 1834 is herbouwd na een brand, voor het laatst is opgeknapt is niet bekend. „Voor zover we konden terugvinden in de boeken in ieder geval niet in 1980 bij het vernieuwen van het riet.”

Hoelang de restauratie van korenmolen De Zwaluw nu nog gaat duren is niet bekend. „Dat hangt ook af van de beslissing van de gemeente wat zij wille met de dakspanten. Dit kan ook van binnenuit, maar nu het riet er af is gaat dat natuurlijk veel makkelijker.” Zodra de rietdekker aan de gang kan duurt het een klein weekje voordat de molen weer van een fris rietdak voorzien is. Pas als ook de steigers verwijderd zijn kan de molen weer malen.

Nieuws

Meest gelezen

menu