Lokale kunst te koop in centrum Hoogeveen. 'Zoveel moois, dat verdient een permanente plek bij Punt H'

Carla Sloots bij expositie-huisje in Punt H. Foto: Andre Weima

Mini-schilderijtjes van enkele centimeters, zijden sjaals, sleutelhangers gemaakt met glas fusing, keramieke vazen en fotokaarten. Sinds iets meer dan een week is er bij Punt H in het centrum van Hoogeveen niet alleen allerlei informatie in te winnen over Hoogeveen en de rest van Drenthe, in een speciaal ‘huisje’ zijn bijzondere kunstwerken van Hoogeveense kunstenaars te bekijken en vooral te koop.
Lees meer over
Hoogeveen

Het idee voor de Hoogeveense minigalerie met hanteerbare kunstitems komt van de Hoogeveense Carla Sloots, toeristisch regisseur Zuidwest Drenthe. „Tijdens de start van de Kunstroute exposeren kunstenaars van deze Hoogeveense kunstenaarsvereniging in de etalage van PuntH. Dat trekt altijd veel bekijks. We zien de mensen dan echt langs de etalages struinen en regelmatig worden er ook werken verkocht.” Waarom kan dat niet het hele jaar vroeg zij zich af. „Er is in het centrum geen galerie of plek waar mensen zulke zaken kunnen kopen. Net als bij Galerie-atelier Femke Anne aan de Brink in Ruinen. Daar zijn ook altijd hele kunstige lokale cadeaus te koop.”

Die galerie heeft in Ruinen ook de functie als TIP (Toeristisch Informatie Punt), net als PuntH in het centrum van Hoogeveen. „Dat past natuurlijk ook perfect bij elkaar: een TIP én een plek waar je bijzondere lokale snuisterijen en kunst kan kopen.”

Sloots nam contact op met Ada Veldman van de Kunstroute Hoogeveen die op haar beurt het idee besprak met de kunstenaars. Daarna ging het allemaal snel en staan de planken in het galeriehuisje al aardig vol met unieke cadeaus. Sloots geniet ervan. „Dit zijn toch unieke cadeaus of herinneringen aan Hoogeveen?!”, zegt ze terwijl ze bewonderend naar een schilderij van een ijsvogel kijkt.

Assortiment uitbreiden

Vooralsnog zijn er alleen kunstwerken en fotokaarten te koop van kunstenaars die verbonden zijn aan de Kunstroute. Maar als het aan Sloots ligt is er veel meer mogelijk. „Als je kijkt wat er op een markt als Kunstwark in ‘t Park allemaal voor leuks te koop is, zijn er nog veel meer creatieve items die door Hoogeveners worden gemaakt die hier goed zouden passen. Ik koop er zo een kast voor bij. Ik heb bijvoorbeeld ooit boekenleggers gezien op een soort van stokje. Zo leuk! Ik heb alleen niet meer kunnen achter halen wie die maakt.”

Kunstenaars of creatievelingen uit Hoogeveen die denken dat zij ook een aanvulling hebben voor het kunstige winkelassortiment kunnen contact opnemen met Carla Sloots bij PuntH. Zij is er iedere donderdag aanwezig.