Moet Nijstad helemaal volgebouwd worden met woningen? En hoe zit het met duurzame energie in Hoogeveen? Jongeren debatteren over pittige onderwerpen tijdens debatavond in de raadszaal

Ze gaan bijna voor het ‘echie’ op maandag 16 augustus in de raadszaal van het gemeentehuis in Hoogeveen. Jongeren kunnen zich vanaf nu aanmelden om dan te debatteren tijdens een debat over het ‘volplempen’ van Nijstad, activiteiten voor jongeren in coronatijd, duurzame energie en woningbouw. Organisator Ans Bekkering hoopt op veel deelname.

De raadszaal van de gemeente Hoogeveen toen deze in gebruik werd genomen. Binnenkort nemen jongeren plaats op de stoelen. (Deze foto is genomen voordat het coronavirus uitbrak).

De raadszaal van de gemeente Hoogeveen toen deze in gebruik werd genomen. Binnenkort nemen jongeren plaats op de stoelen. (Deze foto is genomen voordat het coronavirus uitbrak). Foto: Andre Weima Fotografie

Dertig deelnemers zijn welkom. Via Instagram en Facebook wordt de aankondiging al gedeeld, maar Bekkering hoopt dat er straks ook daadwerkelijk 30 jongeren zich melden, ook al is het vakantie.

Geraakt door corona

Het idee is volgens de organisator ontstaan doordat de jongeren erg zijn geraakt door corona. ,,Ze hebben elkaar weinig kunnen ontmoeten, want er waren geen activiteiten. Wij hadden een paar malloten in ons team die dachten dat een debat leuk zou zijn. Iedereen was enthousiast”, vertelt ze lachend.

Het is een initiatief van de Hoogeveense kerken De Brug, de Nederlands Gereformeerde Kerk (NGK) en Beth-El, in samenwerking met de gemeente. ,,Dat het vanuit de kerk komt, wil niet zeggen dat daar wat van te merken valt. Iedereen is welkom om mee te doen.”

Een van de redenen van de debatavond is natuurlijk om jongeren enthousiast te maken over politiek en wat daar allemaal bij komt kijken. ,,Wat tijdens de gemeenteraadsvergadering besloten wordt, gaat alle inwoners van Hoogeveen aan. De afgelopen jaren hebben wij gezien dat er steeds meer verantwoordelijkheden bij de gemeente worden neergelegd. Welke keuzes worden er gemaakt en waarom?”

Interesseren voor politiek

Volgens Bekkering is het echt belangrijk om de jeugd hierbij te betrekken en om hen te interesseren voor politiek in de hoop dat ze er meer mee willen doen. ,,De gemeenteraad moet bestaan uit een goede mix en niet alleen uit 60-plussers. Alleen dan kunnen er keuzes worden gemaakt waar ook jongeren wat aan hebben.”

De jonge deelnemers hebben die bewuste maandagavond tussen 19.00 en 21.00 uur de tijd om een zelfgekozen vraagstuk te behandelen in groepjes en er daarna over te debatteren. Wel met behulp van vier gemeenteraadsleden. Marijn Rutgers van D66, Jeroen Pomper van de SP, Bert Otten van het CDA en Catharina van Hien van Lijst Van Hien begeleiden de jongeren.

Pitchen

,,Bij binnenkomst gaat iedereen meteen aan de slag. Ze maken een onderwerpkeuze en komen er dan achter wat er allemaal bij gemeentepolitiek komt kijken. Ze bereiden een pitch voor van een minuut en moeten die dan voordragen.”

Dat de gemeente en de kerken samenwerken met dit debat is de eerste keer. ,,Meestal zijn de scholen actief als het gaat om debatten, maar nu zijn wij het een keer. Ook Scala, de bibliotheek en sportverenigingen bereiden activiteiten voor in de vakantie voor jongeren. Misschien hebben de sportactiviteiten een lagere drempel, maar voor een debat is vast ook een groep te porren.’

Aanmelden kan hier .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu