NPO2 zendt documentaire uit over Hoogeveense Hannelore van Otterloo: Het meisje uit de sekte

Hannelore met het boek over haar leven dat begin dit jaar werd gepresenteerd. Frank Krake

NPO2 zendt op zaterdag 26 september om 19.15 uur de documentaire Hannelore - Het meisje uit de sekte uit in het programma ‘De Verandering’.
Lees meer over
Hoogeveen

Het verhaal van de Hoogeveense Hannelore van Otterloo is ongekend heftig en indrukwekkend. Op 3-jarige leeftijd kwam ze via haar ouders voor het eerst in aanraking met de ‘Gemeente Gods’ van de charismatische en geesteszieke sekteleider Sipke Vrieswijk.

Vijftien jaar lang groeide ze op onder zijn tucht en tirannie. Hannelore werd al die jaren gehersenspoeld, gedrogeerd, misbruikt, gevangen gehouden en zelfs ontvoerd naar Israël en Cyprus. Daar bevrijdde de politie haar, aanvankelijk tegen haar eigen wil. Op haar zeventiende moest ze proberen te ontrafelen wie ze nu echt was, haar eigen identiteit ontdekken en opnieuw leren leven. Met vallen en opstaan groeide ze uit tot een gelukkige getrouwde vrouw en trotse moeder van vier kinderen.

Bestseller

Auteur Frank Krake schreef een bestseller over haar leven binnen én buiten de sekte: Hannelore – het meisje uit de sekte, dat begin februari officieel werd gepresenteerd bij !pet The Readshop in Hoogeveen.

Hannelore vertelt in deze documentaire op NPO2 hoe het was om te moeten leven in de wereld van deze sekte en hoe ze geworden is tot de vrouw die ze nu is. Ook de politieagent die haar destijds redde uit de klauwen van deze kwaadaardige, zichzelf profeet noemende sekteleider komt uitgebreid aan het woord.

Voor het eerst Hannelore’s vader en naaste familie aan het woord

Nooit eerder vertelden Hannelore’s vader en haar naaste familie op tv over deze bizarre periode uit hun leven. Hoe kon het zo ver komen? Wat dreef hen in de armen van deze psychotische maniak, die als eerste sekteleider ooit verantwoording af moest leggen voor aardse rechters en tot TBS werd veroordeeld? Hoe kijken zij als direct betrokkenen terug op deze emotionele jaren?

Politieman Peter Withag legt uit waarom het zo moeilijk was om de zaak juridisch rond te krijgen en in te kunnen grijpen. Ook komt hij met de schokkende onthulling dat hij opnieuw met twee sektes te maken heeft in zijn werkgebied. Sektes zijn nog altijd onder ons, hier en nu, in de stad en op het platteland. Nederland telt momenteel meer dan tachtig bij de autoriteiten bekende sektarische organisaties.

Nieuws

menu