Nationale en internationale grootmeesters en talenten strijden tegen elkaar op Hoogeveen Schaaktoernooi

Jorden van Foreest in zijn partij tegen Anish Giri. Foto: Bart Beijer

Nationale en internationale grootmeesters strijden tegen elkaar op het Hoogeveen Schaaktoernooi van zaterdag 15 tot en met donderdag 20 oktober.
Lees meer over
Hoogeveen

De Nederlandse grootmeester Max Warmerdam neemt het op tegen het 16-jarige talent Daniel Dardha. Dardha is drievoudig kampioen van België. Op de Olympiade behaalde hij aan het hoogste bord van het Belgische team 6 punten uit 11 partijen. De winnaar van deze match zal dus ‘kampioen van de lage landen’ zijn.

Veelspeler met originele stijl

In de andere match neemt Lucas van Foreest het op tegen de beresterke Engelsman Luke McShane. Lucas van Foreest (21) volgt zijn broer Jorden op, die door de jaren heen vier topmatches speelde in Hoogeveen. Lucas is een veelspeler met een originele stijl. Hij werd in 2019 al eens Nederlands kampioen. In juni dit jaar won hij het Limburg Open. Aan Luke McShane krijgt Van Foreest een zware dobber. De 38-jarige Engelsman heeft veel ervaring op topniveau en speelt op Olympiades voor Engeland aan bord 2. In 2010 bracht McShane het sterk bezette Heite-toernooi in Wolvega op zijn naam. Een beminnelijk mens, maar aan het bord een groot vechter – net als Lucas van Foreest.

De twee matches worden in de trouwzaal van het raadhuis gespeeld en starten op zaterdag 15 oktober; de zesde en laatste ronde is op donderdag 20 oktober.

Hoogeveen Open en amateurtoernooi

Het Hoogeveen Open en het amateurtoernooi beginnen ook op zaterdag 15 oktober, maar gaan beide nog door tot en met zaterdag 22 oktober. Deze twee groepen hebben elk plaats voor 128 deelnemers. Voor het Open toernooi hebben zich al meer dan honderd spelers aangemeld, onder wie de sterke Armeense grootmeester Robert Hovhannisyan en de Nederlandse grootmeesters Sergei Tiviakov en Sipke Ernst.

Na zeven ronden spelen de vier hoogst geplaatsten onderling halve finales en finales om de hoofdprijzen in het Hoogeveen Open.

De officiële opening van het toernooi vindt plaats op vrijdag 14 oktober.

Nieuws

menu