Noodlot blijft ijsclub VIOS in Hollandscheveld achtervolgen, na brand nu weer doelwit van inbrekers

Het noodlot blijft ijsclub VIOS achtervolgen. Na de verwoestende brand eind december, meldt de vereniging opnieuw triest nieuws. Vandalen hebben in de nacht van eerste op tweede paasdag ingebroken in die delen die nog overeind stonden.

De vernielde ruit bij VIOS.

De vernielde ruit bij VIOS. Foto: André Weima

Een ruit en twee deuren van een controlehok en gereedschapshok zijn vernield. De dieven zijn er vandoor gegaan met onder meer stroomkabels, accu’s en gereedschap als schroevendraaier, accuboormachine en slijptol. ,,De totale schade loopt naar de 1000 euro en misschien zelfs nog meer”, rekent bestuurslid Albert Lok voor. De ijzeren container waarin de veegmachine staat, is gelukkig ongeschonden gebleven. De inbraak werd tweede paasdag ontdekt door een van de bestuursleden die elke dag ter plaatse komt om de paar kippen in de ren te voeren.

Het gebouw van VIOS ligt afgelegen, waardoor inbrekers haast ongestoord hun slag kunnen slaan. Het is dan ook niet voor het eerst dat het gebouw doelwit is van het inbrekersgilde. Oktober vorig jaar was het ook al raak. Lok wordt er moedeloos van. ,,Dit loopt de spuigaten uit.” Het bestuur vermoedt dat de inbraken wellicht zijn gepleegd door dezelfde daders. In korte termijn hoopt het bestuur camera’s te kunnen plaatsen om niet te worden geconfronteerd met nog meer ellende.

Nieuwbouw in november hopelijk klaar

Ondertussen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de nieuwbouw na de heftige brand in de nacht van 28 op 29 december. ,,We zijn bezig met de bouwvergunning. De tekening is zo goed als klaar. De planning is om voor de bouwvak de fundering klaar te hebben. Het zou mooi zijn als de nieuwbouw voor de winter, dus in november, gereed is.” Om kosten te besparen wordt veel werk verricht door vrijwilligers. Lok doet alvast een oproep voor mensen die willen helpen. Vooral timmerlieden zijn welkom.

Volgens Lok komt het nieuwe onderkomen er anders uit te zien dan het oude. Dat was een houten pand, maar het nieuwe clubgebouw wordt van steen. ,,Het wordt groter en moderner. En met niet veel raamwerk. Ramen zijn immers inbraakgevoelig”, stelt Lok.

‘Ook hier komen we wel weer overheen’

De Hollandschevelder blijft ondanks alles optimistisch. ,,Ook hier komen we wel weer overheen. Ik vraag mij alleen af waarom steeds onze vereniging het doelwit is.” Het is nog afwachten of de verzekering de gestolen spullen en aangebrachte vernielingen dekt. ,,Gelukkig worden we voor de nieuwbouw enorm gesteund door de middenstand. Zo is er al een cv-ketel geschonken, zijn er binnendeuren toegezegd, evenals vloerbedekking en een aantal meubelen. Dat is fantastisch”, spreekt hij dankbaar.

Na de brand was een geldinzamelingsactie gestart. Die heeft 17.000 euro opgeleverd. ,,Natuurlijk krijgen we ook van de verzekering een bedrag uitbetaald. In totaal hebben we voor de nieuwbouw 70.000 tot 100.000 euro nodig. Door zoveel mogelijk met vrijwilligers te werken, maar wel onder aanvoering van een deskundige, hopen we de kosten zoveel mogelijk te kunnen drukken. Het gaat vast goed komen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu