Norhan Alsheikh Hidar uit Hoogeveen vluchtte uit Syrië en is nu scheikundedocent in Assen. Ze is genomineerd voor de titel Uitblinker van het Jaar. ‘Als je iets echt wilt, lukt het altijd’

Scheikundedocent Norhan Alsheikh Hidar. Foto: Emiel Elgersma

Norhan Alsheikh Hidar uit Hoogeveen is genomineerd voor de UAF-Award en daarmee maakt ze kans op de titel Uitblinker van het Jaar. Ze vluchtte met haar gezin in 2014 uit Syrië en geeft nu scheikunde op het Dr. Nassau College in Assen. ‘Als je iets echt wilt, als je het van binnen voelt, dan lukt het altijd. Makkelijk was het geen moment, ik heb er hard voor gewerkt’, aldus Hidar.
Lees meer over
Hoogeveen
Assen

In korte tijd leerde ze Nederlands en volbracht ze de opleiding op Windesheim in Zwolle. ‘Ik heb Farmacie gestudeerd in Damascus en werkte in een apotheek. Omdat ik mezelf wilde ontwikkelen volgde ik mijn laatste twee jaar in Syrië een masteropleiding. Als onderdeel van die opleiding gaf ik les aan derdejaars universiteitsstudenten. Dat ging me goed af, ik vond het leuk. Daarna begon de oorlog en was het gedaan. De opleiding heb ik niet afgemaakt.’

In Nederland bleek het vrijwel onmogelijk om haar carrière als apotheker te hervatten, omdat dit een langdurig proces is. Daarom oriënteerde ze zich op andere mogelijkheden. Via het UAF nam ze deel aan het oriëntatiejaar Statushouders voor de Klas. ‘Vanwege corona was het grotendeels online. Het gaf me inzicht wat er van mij verwacht wordt als ik docent wil worden’, vertelt Hidar.

Een dag per week

Daarna volgde ze de Kopopleiding aan de Hogeschool Windesheim, een éénjarige opleiding voor aankomende docenten. Sinds september geeft Hidar één dag per week scheikunde aan derde klas havo- en vwo-leerlingen van het Dr. Nassau College in Assen.

Met de verkiezing vraagt het UAF aandacht voor het potentieel en het doorzettingsvermogen van gevluchte studenten en professionals die hier aan hun toekomst werken.

‘De zes genomineerden voor de UAF-Award 2021 vallen op door hun studie- en werkprestaties en hun maatschappelijke inzet. Met de verkiezing wordt in brede zin aandacht gevraagd voor de kennis en talenten die gevluchte studenten en professionals meebrengen’, vertelt een woordvoerder van het UAF.

Vanaf 11 oktober kan iedereen hier stemmen op de genomineerden voor de UAF-Award. Alle stemmers bepalen samen met een vakjury wie er wint. De winnaar krijgt een opleidingstraject naar keuze ter waarde van vierduizend euro, mogelijk gemaakt door ICM. De winnaar wordt 4 november bekend gemaakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu