Omstreden app NextDoor verstuurt dubieuze uitnodigingsbrieven in Hoogeveen

De identiteit van een inwoner van Hoogeveen is misbruikt om de omstreden ‘buurtapp’ NextDoor te promoten. Zijn naam staat onder een brief die is verspreid in de straat waar hij woont, maar de man heeft die brief helemaal niet verstuurd.

De aanbevelingsbrief die in de wijk Krakeel werd verspreid.

De aanbevelingsbrief die in de wijk Krakeel werd verspreid. NDC mediagroep

Hij heeft aangifte gedaan en diverse van de brieven die buren in de bus vonden afgegeven bij de politie. „Door de aanmeldcode die erin staat vermeld, kan de politie misschien de dader opsporen”, hoopt het slachtoffer.

Datingsite

Hoe men aan zijn naam komt weet hij niet, maar hij vermoedt zelf dat deze is gestolen van een datingsite waar hij zich ooit heeft aangemeld. „Voor zover ik weet heeft gelukkig niemand zich aangemeld bij NextDoor”, zegt hij opgelucht en tegelijkertijd boos. Deze buurtapp is al jaren in opspraak vanwege identiteitsfraude. De politie en de Consumentenbond manen mensen alert te zijn bij het downloaden van de app. Het is niet de eerste keer dat een dergelijke dubieuze brief van NextDoor bij mensen op de deurmat valt. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld ook het geval in meerdere wijken in Emmen. Landelijk gaat het om tientallen gevallen.

In de uitnodigingsbrief lijkt het alsof een buurtgenoot de oproep doet lid te worden. Er staat ook vaak een naam vermeld. Maar uit meldingen uit het hele land blijkt dat deze mensen vaak niet weten van het bestaan van de brief, laat staan dat ze die zelf hebben gestuurd.

Buurtpreventiegroepen

De app lift mee op de populariteit van buurtpreventiegroepen op Whatsapp. ,,Het is de buurthub waarin je op een betrouwbare manier je buren leert kennen en informatie, spullen en diensten met elkaar kunt delen. We delen tips over lokale bedrijven en letten op de veiligheid in de buurt”, valt in de uitnodigingsbrief te lezen. Maar wie zich inschrijft, verstrekt volgens de voorwaarden van het bedrijf ook allerlei persoonlijke gegevens, van naam, adres en telefoonnummer tot aan profielfoto toe.

Volgens het tv-programma Opgelicht geven mensen die de app hebben gedownload toestemming hun persoonlijke gegevens te gebruiken voor promotionele doeleinden. Tot aan het posten van berichten uit naam van de gebruiker toe, die daar dus geen weet van heeft.

Kwaadwillenden

Ook Radar waarschuwt dat deze app niet zo besloten is als deze zegt te zijn. „Als je een wijk inloopt, je GPS aan hebt staan en een in de buurt gevestigd adres invult, krijg je zo toegang tot de app en zie je meteen welke buurtbewoners bijvoorbeeld op vakantie zijn. Zelfs vanachter je computer kun je toegang krijgen. Makkelijk toegankelijk voor wie er maar in wil, waaronder kwaadwillenden.”

In Krakeel werd enige tijd een Facebookpagina gebruikt om elkaar te informeren: Krakeel help elkaar. Die is eind augustus ‘gearchiveerd’, wat betekent dat er geen nieuwe berichten meer geplaatst kunnen worden. Op deze Facebookpagina wordt buurtbewoners geadviseerd om gebruik te maken van de gratis app ‘Veilige Buurt’, van Univé. Deze wordt wel als veilig gezien.

Alert zijn op voorwaarden

De politie Noord-Nederland is bekend met de problemen rondom bepaalde buurtapps en waarschuwt mensen vooral alert te zijn bij het gebruik ervan. ,,Dat geldt voor NextDoor, maar ook voor soortgelijke apps. Lees altijd goed de gebruikersvoorwaarden door. En let erop welke persoonlijke gegevens je afstaat voor gebruik. Het kan zelfs zijn dat je toestaat om je naam te gebruiken voor reclame voor deze app”, vertelt politiewoordvoerder Anthony Hogeveen.

De politie kan weinig betekenen voor mensen die met een vinkje akkoord zijn gegaan voor gebruik van hun identiteit. Er wordt immers toestemming verleend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu