Oud-Hoogevener Jan Derks van Chef’Special had een druk festivalseizoen gepland, maar stond plots met lege handen: ‘Alles viel door corona in het water’

Jan Derks, de bassist van Chef'Special. Foto: Ben Houdijk

Ze hadden net hun nieuwe plaat Unfold gelanceerd en zouden dit jaar onder andere op Pinkpop, Concert at Sea en de Zwarte Cross staan. Door de uitbraak van het coronavirus stonden oud-Hoogevener Jan Derks en zijn bandmaten Joshua Nolet, Wouter Prudon, Wouter Heeren en Guido Joseph van Chef’Special in een keer met lege handen.
Lees meer over
Hoogeveen

Ook hun Europese tour door onder andere Spanje, Duitsland, Oostenrijk en Engeland ging niet door. De afgelopen weken hebben ze 16 shows gespeeld in Caprera in Bloemendaal en het komende weekend staan er nog een paar op de planning. „Het was in eerste instantie onwennig, publiek danst op de plek en mag niet meezingen, maar uiteindelijk is het echt genieten. Het is heerlijk om weer te kunnen spelen.”

Alles was uitgerold

Hun vierde album kwam begin maart uit. Vele optredens stonden gepland, alles voor het nieuwe album was uitgerold. „Het heeft drie jaar geduurd voordat het nieuwe album uitkwam, mede door vele optredens en omdat we internationaal hebben getourd. We hadden het allemaal zo gepland, begin 2020 zou onze nieuwe plaat uitkomen en dan konden we daar mooi het seizoen mee in. Maar dat werd jammer genoeg anders. Het was heel heftig, heel onwerkelijk allemaal. Hoe ik het nieuws heb opgevat? Heel eerlijk, ik merk een paar maanden later pas hoe naar ik me toen heb gevoeld. Ik zat echt in de overlevingsmodus. We hadden overal vol op ingezet, qua muziek natuurlijk, maar ook qua show. We dachten echt dat we een show neer zouden zetten zoals we dat nog nooit hadden gedaan. Dat viel allemaal in het water.”

Blazers

Maar niet langer getreurd, denken de vijf mannen nu. Al 12 jaar maken ze samen muziek. Ze zijn momenteel in de studio bezig met een nieuwe plaat. „We willen relevante muziek maken en de situatie die we achter de rug hebben biedt veel inspiratie. Ook het spelen in Bloemendaal is geweldig. We hebben Caprera gebeld met het idee en ze waren daar enthousiast. Alle shows zijn uitverkocht en er is per show plek voor 250 mensen. Dat vinden we geweldig. Dat mensen de moeite nemen om naar onze muziek te komen luisteren. Daar zijn we heel dankbaar voor. Je merkt wel dat het in eerste instantie best onwennig is, maar het vreemde verdwijnt al snel. Het is een hele ontlading, voor ons, maar ook voor het publiek. We geven een show zonder toeters en bellen. Nou, eigenlijk wel met toeters, want onze twee blazers Luuk Hof en Jeroen Verberne toeteren nu op elk nummer mee. Een geweldige toevoeging. Voor de rest hebben we geen vuurwerk en CO2-kanonnen, maar dat bevalt eigenlijk ook wel. Het is als toen we net begonnen. Lekker onze muziek en that’s it”

Het zijn de laatste shows die tot nu gepland staan. Want of er een tweede golf komt, is nog niet duidelijk. „Het voelt alsof het nog niet voorbij is, vooral bij ons in de regio van Haarlem niet. In Drenthe is het gelukkig aardig rustig.” Jan is in ieder geval blij dat ze niet aan het begin staan van hun carrière. „Als we in februari onze eerste plaat uit hadden moet brengen, dan hadden we het kunnen schudden.”

Nieuws

Meest gelezen

menu