Persfotograaf André Weima doet melding van intimidatie door politie bij woningbrand in Hoogeveen

Persfotograaf André Weima heeft melding gedaan bij PersVeilig, het meldpunt waar (foto)journalisten terecht kunnen als ze worden bedreigd. De Hoogevener, die als persfotograaf onder andere werkzaam is voor de Hoogeveensche Courant en het Dagblad van het Noorden, spreekt van intimidatie door de politie.

Een politieagent schijnt met zijn zaklantaarn in de camera van André Weima in een poging te voorkomen dat hij fotografeert tijdens een brand.

Een politieagent schijnt met zijn zaklantaarn in de camera van André Weima in een poging te voorkomen dat hij fotografeert tijdens een brand. Foto: Andre Weima Fotografie

Dat gebeurde het afgelopen weekend tijdens het uitvoeren van zijn werk in Hoogeveen. Naar eigen zeggen was dat niet voor het eerst. Daarom heeft hij ook een klacht ingediend bij de politie. Communicatieadviseur Ramona Venema heeft namens de politie laten weten de kwestie uiterst serieus te nemen.

,,Nog geen week nadat een persfotograaf in Lunteren met zijn auto de sloot in werd geduwd wordt mij weer duidelijk gemaakt dat intimidatie van fotojournalisten niet alleen van omstanders komt”, stelt Weima scherp.

In de nacht van zaterdag op zondag was hij kort na een uur in De Snikke in Hoogeveen aanwezig om foto’s te maken van een woningbrand. Tijdens het fotograferen zou hij opzettelijk zijn gehinderd door een politieagent.

 ,, Nadat een gewonde persoon uit de woning werd gehaald en naar de ambulance werd gereden, scheen een agent bewust met zijn scherpe LED-zaklantaarn in mijn camera. Wellicht met de bedoeling om te voorkomen dat ik het voorval zou vastleggen. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat een politieagent bepaalt wat er gefotografeerd wordt. Ik doe mijn werk al meer dan 25 jaar met zoveel mogelijk zorgvuldigheid en integriteit.”

 Weima zegt dat hij ter plekke bovendien goed herkenbaar was als professioneel fotojournalist dankzij een politieperskaart en fluorescerend hesje.

‘Werk kunnen doen’

Volgens de fotograaf gebeurt het geregeld dat politieagenten hem proberen te belemmeren foto’s te maken. ,,Vaak is er sprake van een hectische toestand. Dat maakt dat agenten soms nerveus en daardoor geïrriteerd zijn. Het gebeurt regelmatig dat ze pal voor mij gaan staan om te voorkomen dat ik foto’s kan maken. Dat vind ik niet terecht. Ik moet mijn werk kunnen doen, net zoals zij dat ook doen.”

 

Weima heeft naast de melding bij PersVeilig tevens een klacht ingediend bij de politie Noord-Nederland. Daarin spreekt hij zijn verwachting uit dat de betreffende agent wordt aangesproken op zijn gedrag. De Hoogevener laat weten eventueel ook bereid te zijn met de agent in gesprek te gaan.

‘PersVeilig is belangrijk’

Ramona Venema, communicatieadviseur politie Noord-Nederland, zegt de klacht uiterst zeer serieus te nemen. Inmiddels heeft zij al telefonisch contact gehad met André Weima. „Wij hechten veel belang aan PersVeilig. Daarom pakken wij dit serieus op. Wij hebben André voorgesteld om gezamenlijk om de tafel te gaan zitten.” Dat gesprek vindt komende donderdag plaats, waarbij ook de teamchef van het basisteam Zuid-West Drenthe aanwezig is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu