René Karst en Joyce Nijstad stelen de show in de Sintervlogs van Binnenstad Hoogeveen: ‘Sinterklaas is een prachtig kindersprookje’

René Karst en Joyce Nijstad. Foto: Andre Weima Fotografie

René Karst en het sinterklaasfeest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij startte jaren geleden met het Klooster van Sinterklaas, maar liet dat in 2011 los omdat hij het steeds drukker kreeg met de muziek. Dit jaar kwam het kindersprookje weer op zijn pad. Binnenstad Hoogeveen vroeg de Hoogeveense artiest om Sintervlogs te maken.

13 van de 21 afleveringen zijn ondertussen te bewonderen op YouTube. De verhalen die de Sint voorleest, schreef René zelf. De tekeningen zijn gemaakt door de Hoogeveense kunstenares Joyce Nijstad. De twee creatievelingen hopen de verhalen en de tekeningen volgend jaar te bundelen in een boek.

De vlogs, waarin René alles zelf speelt, worden goed bekeken. Hij speelt Sinterklaas, Bertje Binnenband en weerman Carlos Opdammos. Reporter Bertje gaat op pad in Hoogeveen en Sinterklaas leest elke dag een verhaal voor over de tweeling Emma en Pepijn, die op een boerderij wonen, met een paar paarden en een grote stal. Het paard Ozosnel van Sinterklaas komt bij de tweeling op stal te staan en ze beleven allerlei avonturen.

Illustraties

De illustraties van de Hoogeveense Joyce worden tijdens het lezen van het verhaal getoond. De een is nog mooier dan de ander. Joyce tekent al haar hele leven en ze heeft er 15 jaar geleden deels haar baan van kunnen maken. ,,René kwam de vrijdag voor de opnames bij me of ik mee wilde helpen. Een geweldig idee. Ik maakte ook de tekeningen en illustraties voor Sinterklaas die in De Tamboer logeerde en ik ben ook dol op Sinterklaas. We kennen elkaar al best lang.” René knikt: „Diezelfde avond had ik al tien tekeningen op de mat liggen.”

Volgend jaar bundelen

In eerste instantie zou er bij elk verhaal een tekening komen, maar dat werden er veel meer. Joyce en René laten de map zien met alle tekeningen die Joyce heeft gemaakt. ,,We zijn nu zo ver dat we er makkelijk een boek van kunnen maken. Dat is voor dit jaar te kort dag, maar volgend jaar bundelen we alles en mogen we hopelijk weer een stel nieuwe vlogs opnemen. We beleven er allebei veel plezier aan.”

Opa René

René is blij dat Binnenstad Hoogeveen aan hem vroeg om een invulling te geven aan de Sintervlogs. Hij is dol op de goedheiligman. ,,Het is een prachtig kindersprookje”, vertelt hij enthousiast. ,,Ik ben net opa geworden en daardoor krijg je inspiratie. Hoe mooi is het dat je als kind rondom de sinterklaasperiode elke avond een verhaaltje hebt voor het slapengaan? We moeten het kinderfeest in stand houden, dat is echt belangrijk.” De vlogs zijn te zien op het YouTube-kanaal van Binnenstad Hoogeveen. De serie loopt door tot 5 december.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu