Ronald Wilfred Jansen doet onderzoek naar seksindustrie in Hoogeveen (en voelt zich daar best ongemakkelijk bij)

Een oude advertentie waarin wordt geadverteerd voor pikante foto's voor heren. Foto: Archief Ronald Wilfred Jansen

Schrijver Ronald Wilfred Jansen wil zich verdiepen in een onderwerp waar nogal een taboe op rust: de geschiedenis van de seksindustrie in Hoogeveen. Hij vraagt mensen om hulp bij zijn onderzoek. Vijf vragen aan de schrijver.
Lees meer over
Hoogeveen

Waarom dit onderwerp?

,,Ik voel me er zelf nogal ongemakkelijk bij, maar ik vind het mooi om onderzoek te doen naar dingen die stil worden gehouden of waar een taboe op rust, zoals de seksindustrie in Hoogeveen. Deze plaats was vroeger nogal gereformeerd. Het is toch wel aardig om die geschiedenis uit de doeken te doen.''

,,Ik hoop dat ik mensen vind die wat willen vertellen, ook al zijn het eigen ervaringen. Ik zorg dat de mensen die wat willen vertellen anoniem blijven. Vage bronnen zijn niet genoeg. Hoewel krantenadvertenties wat informatie geven, waaronder advertentie van seksthuiswerkers in de jaren 1980 aan de Eiber. Begin jaren 2000 was er een soort massage annex sekswinkel in de Grote Kerkstraat in Hoogeveen. Echter, ik heb meer betrouwbare bronnen nodig om een en ander te verifiëren en te onderbouwen.”

Hoe kwam je op het idee?

,,Ik bracht een boek uit over Vincent van Gogh in Hoogeveen en het bleek dat hij aan de SOA Syfilis leed toen hij in Hoogeveen verbleef. De gemeenteverslagen melden dat er geen bordelen waren in de gemeente, maar dat is zeer onwaarschijnlijk. Er heerste veel armoede in Hoogeveen en er was veel scheepvaart dus het kan niet anders dan dat er huizen van plezier waren. Volgens historicus Albert Metselaar hield zelfs de heer Roelof van Echten in de 17e eeuw er een bordeel op na.”

Wat zoek je precies?

,,Eigenlijk alles wat met het onderwerp te maken heeft. Verhalen, foto’s en krantenartikelen. In de Asser Courant werd in de jaren 70 gepubliceerd over prostitutie, in Hoogeveen helemaal niet. Het enige dat ik kan vinden is een krantenartikel die beschrijft dat een jongen werd veroordeeld in de jaren 40 van de vorige eeuw in verband met het handelen in ‘vieze plaatjes.’ Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen? Als je ziet wat er nu allemaal in omloop is.”

Wanneer komt het boek uit?

,,Ik zit nu nog in de onderzoeksfase en ik denk op z’n vroegst over anderhalf jaar. Ik wil genoeg informatie hebben. Via mondelinge bronnen weet ik dat er in de jaren 1960 een seksboot lag aangemeerd in het kanaal aan het Alteveerse Opgaande, dat is nu de Alteveerstraat. Met rood schijnende spoorweglampen kondigden de sekswerkers op het schip aan dat ze paraat stonden om hun cliënten te ontvangen.''

,,Eind jaren '60 vertoonde de bioscoop in Hoogeveen al seksfilms, die meer inhielden dan serene alpenweiden en waren er ook reeds postorderbedrijven voor ‘gummi waren’ voor dames en heren. In de jaren 1970 reed de pornobus met geblindeerde ramen van Hoogeveen naar Groningen, waar hitsige buspassagiers op zoek gingen naar prostituees, sekswinkels als Christine le Duc en seksbioscopen die in Hoogeveen ontbraken.''

,,Berucht waren de Zeven Zaligheden in de omgeving van Noordscheschut in de jaren 1970. In dezelfde tijd was er een groot bordeel in Nieuweroord waar klanten van heinde en ver kwamen, in de regio bekend als Huize Thecla. Aan de Schutswijk stond ook een huis der zonden. Blijkbaar zijn er ook plannen geweest om op een industrieterrein in Hoogeveen een bordeel in te richten.”

Wat is de precieze insteek van het boek?

,,Ik wil alles vertellen en alle kanten belichten. Niet alleen de kant van rozengeur en maneschijn, maar ook de schaduwkant van de prostitutie. Het is het oudste beroep ter wereld, maar de dames die in de branche werken, worden vaak behandeld als uitschot. Dat moet eigenlijk veranderen, vind ik. De dames moeten ook goede arbeidsvoorwaarden hebben.”

Wie informatie heeft, kan contact opnemen met Ronald Wilfred Jansen via info@rwj-publishing.com

Nieuws

Meest gelezen

menu