U!TdagenD dit jaar echt anders: 'Mensen vinden het al lang mooi dat er iets georganiseerd wordt.'

Uitdagend! Anders rondom De Tamboer. Foto: Andre Weima Fotografie

Het jaarlijks culturele seizoen van Hoogeveen is zaterdag feestelijk geopend met U!TdagenD Anders. In en rondom De Tamboer, de Beeldentuin, de Bibliotheek-Verhalenwerf en Scala Centrum voor de Kunsten waren tal van activiteiten georganiseerd. Bezoekers konden onder andere genieten van optredens en deelnemen aan diverse workshops. Vanwege het coronavirus was het programma, in tegenstelling tot de vorige edities anders, maar dat weerhield de bezoeker er niet van om een bezoekje te komen brengen.

Voor jong en oud was er van alles te beleven op het gebied van zang, dans, muziek, kunst en theater. Het zonnetje liet zich met regelmaat zien en zorgde er mede voor dat de culturele instellingen kunnen terugkijken op een geslaagde dag.

Waar normaal gesproken alles zich op één plek afspeelt, moest dit jaar alles in goede banen worden geleid. En dat is gelukt! De meeste activiteiten waren vrij toegankelijk, enkel voor de optredens in het theater was reserveren noodzakelijk. „Iedereen heeft begrip dat dit nodig is in verband met de huidige situatie”, geeft de gastvrouw van De Tamboer aan. „De mensen vinden het al lang mooi dat er iets georganiseerd wordt.”

Feel good

In De Tamboer trapt Het uur van de Wolf met de Meisjes van 60 af. Lana Wolf brengt met haar band een ode aan spraakmakende zangeressen uit de muziekhistorie. Wolf neemt het publiek mee terug in de tijd met haar ‘feel good’-show waar liedjes van onder andere Karen Carpenter, Dusty Springfield en Linda Rondstadt in een modern jasje voorbij komen.

De Tamboerzaal heeft, vanwege de coronamaatregelen, een unieke zaalopstelling en is omgetoverd tot een sfeervolle theater-lounge. Het publiek geniet duidelijk en ontspannen van de vocale en muzikale klanken.

In de volle Passagezaal verzorgt Dick van Altena het eerste deel, voordat hij wordt afgelost door Stephanie Struijk. De zingende gitarist is eveneens componist en onder andere verantwoordelijk voor vele nummers van de Emmense zanger Henk Wijngaard.

In de Beeldentuin is het een gezellige bedoeling waar van alles van te zien en te doen voor met name de jongste bezoekers. Na een grondige ondervraging bij de controlepost van Theatergroep Hendrik & Co, krijgen de kinderen middels een festivalvisum toegang tot de theatertuin. Bij de workshops graffiti en zeepbellen maken is het een komen en gaan, alsook bij het poppentheater Kletskous en Thetratuin van Richard en Karin. Het is druk aan de knutseltafel waar kinderen creatief aan de slag gaan met gebruikte drinkpakken. ‘Je kunt zo gek niet bedenken wat je er allemaal mee kan. Vandaag maken we hoeden en petten’, vertelt Karin. ‘En het is niet moeilijk. Het enige wat je moet kunnen is knippen.’ Elise (9) uit Hoogeveen maakt een pet. ‘Het is makkelijker dan ik dacht! Als ik me thuis verveel, weet ik wat ik ga doen!’

Gratis proefles

In en rondom Scala Centrum voor de Kunsten is het een kakofonie van muziekgeluiden. De muziekdocenten geven tekst en uitleg over de lessen en de instrumenten. Ziva (10), Sarah (8) en Jill (6) zitten in het lokaal van Martin Oosterwijk en proberen een aantal blaasinstrumenten uit. Oosterwijk is al sinds 1978 werkzaam bij de muziekschool en is zeer tevreden. ‘Het is leuk dat kinderen komen kijken en willen proberen. En als ze het leuk vinden, kunnen ze zich aanmelden voor een gratis proefles. Dat geldt voor alle lessen die Scala verzorgt.’ Ook slagwerkdocente Marleen Verhoeff is blij met de aanloop. ‘Ik heb net een groepje gehad. De jongste was 3 jaar! Het is leuk dat kinderen merken dat ze het kunnen.’

In de aangrenzende tuin aan het Museumlaantje verzorgt een aantal leden van de musicalgroep een optreden. Onder hen is Anja van Dalen die al 12 jaar deel uitmaakt van de groep. „Volgende week starten we met een nieuwe productie van Shrek. We zijn altijd een jaar bezig met de voorbereidingen. We hopen volgend zomer weer op het podium in De Tamboer te staan!”

Waar word je blij van?

Tegenover het muzikale gezelschap staan Renske en Lotte met beeldende kunst, waar kinderen hun creativiteit kunnen laten zien. Lotte : ‘We vragen de kinderen waar ze blij van worden en dat mogen ze tekenen, kleuren of verven.’ Naomi is 11 jaar en heeft haar hond Bello getekend die ze verder inkleurt met verf. Haar zusje Isabella (7) heeft alle gezinsleden, ook hond Bello, getekend met kleurrijke hartjes. ‘Daar word ik heel blij van.’

In de bibliotheek kun je bij het verleden op de koffie en de lancering van het dichtersplatform Het Hooge Woord van Delia Bremer bijwonen. Verderop is er een workshop hoe je een podcast moet maken, waar Zukarn de deelnemers voorziet van tips en tops. In de ontdekhoek staan vriendinnen Rosanne (10) en Levana (8) zeep te maken. „We komen elk week in de bibliotheek! We komen boeken lezen, muziek luisteren en soms verstoppertje spelen. Ja, we vinden het hier heel leuk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu