Ultrarunner Sameena van der Mijden komt met haar tocht tegen gedwongen prostitutie door Groningen, Assen en Hoogeveen. 1000 kilometer dwars door Nederland voor strijd tegen onrecht

Honderd kilometer per dag door heel Nederland en dat ook nog eens met deze hitte. Een flinke prestatie waarmee Sameena van der Mijden nu bezig is voor de Muskathlon@home. Dit weekend komt ze met haar team en mede-renners door Groningen, Assen en Hoogeveen. Op 25 juni is de finish in Amsterdam.

Ultrarunner Sameena van der Mijden komt met haar tocht tegen gedwongen prostitutie door Groningen, Assen en Hoogeveen.

Ultrarunner Sameena van der Mijden komt met haar tocht tegen gedwongen prostitutie door Groningen, Assen en Hoogeveen. Foto: Ruben Timman

Dit doet Van der Mijden natuurlijk niet voor niets. Ze wil hiermee aandacht vragen voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. Ze zamelt geld in voor een project van Tot Heil des Volks, die hulp en begeleiding bieden aan prostituees.

De ultrarunner werkte zelf ruim twee jaar in de gedwongen prostitutie. Ze werd door een loverboy seksueel uitgebuit en gedwongen tot seks met ‘klanten’. Een dieptepunt in haar leven, vertelt ze. Inmiddels is ze Nederlands kampioen 100 kilometer hardlopen voor vrouwen.

Slechte conditie

,,Ik kon nog geen 100 meter volhouden en had een slechte conditie, maar ik hield vol en ging elke dag weer. Ik geloof dat iedereen een innerlijke drive bezit om te bereiken wat we willen en dat je verhaal niet bepaalt wie je bent.”

Op 25 juni, de dag van de finish van haar ultrarun, lanceert Van der Mijden haar autobiografie.

Verborgen wereld

Met de ultrarun hoopt de hardloper dat de verborgen wereld van gedwongen prostitutie en mensenhandel meer aandacht krijgt. Vooral omdat de mensenhandel en prostitutie volgens het project 5000 tot 7500 slachtoffers eist in Nederland. ,,Het is veel groter dan mensen beseffen. Ik doe mee met de Muskathlon@home en zet mij in voor vrouwen die nu nog vastzitten in de donkere wereld van gedwongen prostitutie. Ik gun iedereen een leven in vrijheid.’

In tien dagen tijd loopt Sameena honderd kilometer per dag door vele steden en regio’s in Nederland. Dit doet ze niet alleen. Hardlopers door heel het land zijn opgeroepen om delen van de route met haar mee te lopen. Ook haar vaste ultrarunpartner Gerben Oevermans rent mee als onderdeel van het team dat haar volgt en ondersteunt tijdens haar tocht.

Scharlaken Koord

Het geld dat Sameena met de sponsoractie bij elkaar loopt, is voor het THDV-project Scharlaken Koord.

De route van de ultrarunner is hier te bekijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu