Van Hoogeveen naar Harwich: Gabriëla van der Wilt (24) is tweede stuurman op de ferry naar Engeland

Gabriëla voor het schip. Foto: Eigen foto

Als 24-jarige mede verantwoordelijk zijn over de navigatie en veiligheidsprocedures op de ferry van Hoek van Holland naar het Engelse Harwich is niet niks. Gabriëla van der Wilt, geboren en getogen in Hoogeveen, werkt al twee jaar als tweede stuurman op het schip waar 1200 passagiers op kunnen. Een verhaal over hoe een jonge vrouw in de zeevaart terecht kwam.
Lees meer over
Hoogeveen

Het is de zomer van 2013. De 15-jarige Gabriëla van der Wilt uit Hoogeveen brengt de vakantie gewoontetrouw zeilend op de Waddenzee door. Terwijl de boot over de golven langs Terschelling vaart, wordt haar blik getrokken door de zeevaartschool op het eiland. Het stoere, vierkante gebouw met de toren oefent als altijd een grote aantrekkingskracht op haar uit. Wat op zich niet verwonderlijk is, aangezien Gabriëla al van jongs af aan een fascinatie heeft voor reizen en techniek. Op jonge leeftijd wil ze stewardess worden, maar onderhuids lonkt de zee. De zee die ze zo goed heeft leren kennen tijdens de vele vakanties met haar vader en moeder. Ze grinnikt: ze heeft het haar decaan op de havo tijdens een adviesgesprek over een vervolgopleiding nog knap lastig gemaakt met haar voorkeuren. Waar veel meiden uit de klas verder wilden in zorg of onderwijs, moest hij voor Gabriëla flink de boeken in om een passend studieadvies te geven. En misschien was dat hele gesprek wel verspilde moeite, denkt ze, terwijl haar blik nogmaals naar het markante gebouw van de zeevaartschool wordt getrokken.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu