Woningmarkt trekt weer aan in gemeente Hoogeveen, daling van prijs en stijging van aanbod

Het vinden van een huis is in heel Nederland bijna onmogelijk. De extreme prijzen en het minimale aanbod zijn de twee grootste pijnpunten. In de gemeente Hoogeveen is dit net zo, maar sinds eind mei is het aanbod iets gestegen en de gemiddelde prijs iets gedaald.

Woningmarkt trekt weer een beetje aan in de gemeente Hoogeveen.

Woningmarkt trekt weer een beetje aan in de gemeente Hoogeveen. Foto: Hypotheekrente.nl

Als er gekeken wordt naar de cijfers in de gemeente Hoogeveen dan is een daling van bijna 18 procent in prijs te zien ten opzichte van de maanden mei en juni. Dit betekent dat de huizen in onze gemeente wel degelijk goedkoper zijn geworden in de afgelopen twee maanden. In de plaats Hoogeveen is de prijs hetzelfde gebleven, maar het aanbod is bijna verdubbeld. Dit is vermoedelijk het gevolg van twee factoren: ten eerste bereiden veel mensen zich in juni en juli voor op de zomervakantie, waardoor in deze maanden niet veel geld wordt uitgegeven aan grote investeringen of aankopen. Een andere factor is dat mensen tegenwoordig niet meer zo snel willen verhuizen door de onwaarschijnlijk hoge prijsstijgingen. Er wordt vaker gekozen om op dezelfde plek te blijven wonen of om af te wachten tot de verhitte woningmarkt, hopelijk, wat afkoelt.

Marjan Janssen* (28) woont in een huurflat in Hoogeveen. „Ik ben al langere tijd op zoek naar een koopwoning. Samen met mijn vriend kan ik een hypotheek tot 230.000 euro krijgen, maar de huizen die op Funda komen en in ons budget passen zijn meestal binnen een week verkocht. Het is zelfs moeilijk om een bezichtiging te plannen, de makelaar heeft er na één dag al meer dan tien staan.” De gemiddelde prijs voor een woning in de gemeente Hoogeveen is in juni 225.000 euro. In 2019 was die nog 209.500 euro. „Ertussen komen is best lastig. We proberen het al een hele poos. Voor ons is het toch een volgende stap in onze relatie. We zouden graag kinderen willen, maar in dit flatje kan dat niet. Zolang we hier wonen blijft die wens op de plank liggen.”

Corona huizenverkoper?

Of corona ermee te maken heeft dat de huizenprijzen zo zijn gestegen, is nog niet wetenschappelijk te onderbouwen, maar het valt wel degelijk op dat dit jaar de prijzen in heel Nederland zijn gestegen, met zeker 10 procent. In 2020 gingen de prijzen al met 11 procent omhoog. Dit betekent dat er nu al een stijging van meer dan 20 procent in de prijzen zit ten opzichte van 2019. „In 2020 hebben veel mensen hun huis te koop gezet en in het eerste half jaar van dat jaar zien we ook dat het aanbod steeg en de vraag ook. De prijs ging op dat moment ook merkwaardig omhoog. Normaal gesproken zie je deze prijsstijgingen bij een tekort aan aanbod zoals dat nu in 2021 het geval is”, vertelt Stefan Groot, senior econoom woningmarkt bij de Rabobank. „Hypotheken groeien mee. Dus als iemand een goed inkomen heeft en een partner met een goed inkomen, komen zij uit in een hogere prijsklasse. Hier zit ook een pijnfactor, want de meeste huizen die op de markt komen dezer dagen zitten niet in de hogere prijsklasse, maar in de ‘nieuwe’ normale prijsklasse. Dit zijn huizen rond de 200.000 tot 250.000 euro. Dus vooral de vraag naar duurdere, vrijstaande huizen blijft liggen.”

Dat er veel huizen op de markt kwamen in het eerste half jaar van 2020 merkte ook de Rabobank. „Wij verstrekten veel meer hypotheken aan vooral starters in dat halve jaar. Je merkte ook in je eigen omgeving dat mensen tot bezinning kwamen na een paar weken in lockdown te hebben gezeten en dat een huis kopen voor velen een stap werd in dat bezinningsproces. Doordat veel van deze starters nog geen huis hadden, zochten zij in de prijsklassen van 200.000 tot 250.000 euro, net zoals vele duizenden andere Nederlanders. De vraag werd op dat moment steeds groter en het aanbod daalde snel.”

Overbieden

Rutger Frans (34) zoekt al een poos een ander huis. „Ik ben alleenstaand maar wil graag een groter huis. Ik heb nu een starterswoning maar ben eigenlijk op zoek naar een klushuis dat wat groter is, mocht ik ooit een gezin gaan stichten heb ik de ruimte, dat heb ik hier nu niet. Het aanbod op Funda is bekend maar het is bijna onmogelijk om aan een huis te komen. Iedereen biedt tegenwoordig al standaard 10.000 euro over en dat is nog mild.” Overbieden en een gunfactor spelen mee bij het verkopen van een huis. Marc van der Lee, woordvoerder van De Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM): „Mensen bieden tegenwoordig al snel meer dan 10.000 euro over terwijl dit 5 jaar geleden nog, als er al overboden werd, 4000 euro was. De grootste oorzaak van het overbieden dezer dagen is de krapte op de woningmarkt. Door deze krapte durven steeds meer kopers een risico te nemen. Ze moeten dat huis krijgen, dan is overbieden tegenwoordig snel de enige optie.” Er zit wel degelijk verschil in welke prijsklasse het huis staat en het bedrag dat wordt overboden. In Drenthe worden huizen die in de prijsklasse tot 200.000 euro zitten met ongeveer 10.000 euro overboden, voor huizen in de prijsklasse 300.000 tot 400.000 euro is het al snel 21.000 euro.

Via Via

Rutger Frans probeert al maanden aan een huis te komen en heeft nu een lijntje uit staan. „Een vriend van mij is ook zo aan zijn huis gekomen. Hij hoorde via een vriend dat diens broer zijn huis ging verkopen. Door contact te zoeken met die persoon kon hij een dealtje sluiten. Het huis heeft niet eens op Funda gestaan, het werd een stille verkoop. Misschien is dit ook voor mij de manier om aan een huis te komen. Ik heb al een lijntje uitstaan bij kennissen, maar die wonen achteraf, wat niet mijn voorkeur heeft.”

Blijft deze trend?

Of de prijzen nog verder zullen dalen, blijft een lastige vraag. Als ze de koers van 2020 blijven volgen dan zit er aan het eind van de zomer juist weer een stijging aan te komen. Maar het woningaanbod is voor het eerst in vier maanden gestegen en dit is positief. Als de prijs blijft dalen en het aanbod blijft stijgen kan dat de druk van de woningmarkt wegnemen.

* Fictieve naam, naam is bekend bij de redactie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu