Zeldzame Roodkopklauwier houdt vogelspotters flink bezig aan de Hendrikus Zomerweg

Vogelspotters Douwe Hoekstra uit Groningen en Foeke de Jong uit Sneek zoeken de Roodkopklauwier. Foto: Henriëtte Meppelink

De kleine zeldzame Roodkopklauwier houdt vogelaars aan de Hendrikus Zomerweg in Alteveer sinds maandagavond flink bezig. De Zuid-Europese vogel wordt zelden in Nederland gespot. Momenteel maar op twee plekken: in de duinen van Schoorl én in Alteveer. Gewapend met camera en verrekijker staan er al drie dagen allemaal vogelaars langs de weg. Ze hopen om een glimp van de kleine druktemaker op te vangen.

„Kom! Kom! Volgens mij heb ik de vogel zonet gespot”, roept een vrouw die uit de auto stapt. Ze heeft een verrekijker in haar handen en richt ermee op de weilanden richting Alteveer. Haar man snelt naar haar toe. „Hoe zag de vogel eruit?”, vraagt haar man. Het echtpaar komt uit Alteveer, maar wil niet met naam en toenaam in de krant. ,,Het leek een beetje op een musje”, vertelt ze. De man haalt zijn schouders op. „Dan zal het de Roodkopklauwier wel niet zijn.”

40 keer gespot

De vogel is hier woensdag ruim 40 keer gespot, is te zien op waarneming.nl. ,,Het bevalt het vogeltje goed hier. Ze heeft eten, maar het kan maar zo zijn dat ze van de een op de andere dag verdwenen is. Hoe het kan dat we weten dat ze hier zit? Iemand heeft de vogel gespot en meldt het dan. Vervolgens komen vogelliefhebbers massaal naar de plek toe. Zo was er een paar jaar geleden een sperweruil gezien in Zwolle. Soms staan vogelaars dan met 100 tot 150 mensen langs de weg om de vogel te spotten. Je loopt dan bijna over de koppen heen.”

Voor de vogelliefhebbers uit Alteveer is het dichtbij huis, maar vanuit het hele land komen er mensen. Zo ook Foeke de Jong uit Sneek. Gewapend met camera en verrekijker staat hij gespannen te turen. ,,Ik heb de vogel nog niet gespot, maar ik hoop dat het wel lukt vandaag.” Foeke heeft zijn vrouw meegenomen. Zij zit in de auto met een verrekijker. ,,Hoe lang ik hier blijf? Dat ligt aan mijn vrouw. Als ze zich verveelt, gaan we naar huis. Maar ik heb een puzzel voor haar meegenomen”, zegt hij lachend.

Ook Douwe Hoekstra uit Groningen is te vinden in Alteveer. ,,Ik heb de vogel nog niet gezien. Het beestje is vanmorgen een keer gemeld, dus ik hoop dat ze zich nog laat zien. Het is de eerste keer dat ik hier heen rijdt. Als ik haar vanmorgen niet zie, is het pech hebben. Ik rijd niet twee keer vanuit Groningen op en neer. Dat wordt een beetje te gek.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Hoogeveen
menu