‘En dan trakteer je jezelf natuurlijk op een lekker ijsje’ (dagboek van Ilan Nakar van IJsmakers)

Ilan Nakar. Foto: Wim Goedhart

Inwoners van Meppel, Steenwijk en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Ilan Nakar uit Meppel, eigenaar van ijssalon IJsmakers, met vestigingen in Meppel, Steenwijk en Staphorst.
Lees meer over
Meppel

Vrijdag 19 februari

Nog maar net bekomen van het heerlijke winterweer, bekijk ik de weersverwachting voor de komende week. En net als ieder ander, bekijk ik het weerbericht bijna vol ongeloof! Het schijnt richting de 15 graden te gaan. De eerste echte lentedagen dus en dat betekent dat we aan de bak moeten. Tot nu verkopen we voornamelijk bonbons, en is de ijsvitrine maar voor de helft gevuld. Niemand kan op vakantie in deze tijden en gebleken is, vorig jaar al, dat men dan in eigen omgeving aan de wandel gaat of lekker op de fiets de buurt gaat verkennen. En dan trakteer je jezelf natuurlijk op een lekker ijsje. Kortom, er moet ijs gedraaid worden. Maar ’s avonds thuis eerst lekker eten en een avond relaxen op de bank!

Zaterdag 20 februari

We beginnen de dag op tijd om precies om 11.00 uur klaar te staan voor een ieder die zin heeft in een ijsje. Uiteraard anders dan andere jaren, want er is geen terras en niemand mag gebruik maken van onze schommels, die vooral onder kinderen favoriet zijn. Buiten hebben we een virtuele lijn gecreëerd, met gele voetstappen op anderhalve meter van elkaar. En nu is het ook hopen dat iedereen zich samen aan de regels houdt. Gelukkig loopt de dag soepel, we verkopen veel ijsjes en ik moet volop ijs draaien om de vitrine goed gevuld te houden. Aan het einde van de dag hoop ik vooral dat ik genoeg voorraad heb om ook op zondag, als het nog zonniger en warmer schijnt te gaan worden, iedereen blij kan maken.

Zondag 21 februari

Sinds een aantal maanden ga ik op de zondagochtend een rondje mountainbiken en de afgelopen twee weken heb ik al overgeslagen vanwege het winterse weer. Dus vandaag ga ik zelf eerst even genieten van de eerste zonnestralen. En na een goede lunch begeef ik me weer richting de ijssalon om wederom ijs te draaien. We beginnen rustig, maar rond een uur of twee wordt het steeds drukker. Normaal gesproken hoopt zich dan een menigte op voor de vitrine, maar ja nu is alles anders, en zie ik voor de winkel een rij vormen. Een werknemer uit Steenwijk stuurt me zelfs een filmpje van de rij, die bijna tot aan de Subway reikt. Naarmate de dag vordert, bedenk ik me hoe ik de komende dagen ga redden met de hoeveelheid ijs en hoorntjes, want ik zie het snel op gaan. Ik neem contact op met mijn leveranciers, terwijl een van de jongens die in de zomerperiode ijs draait, net langs komt en voorstelt om morgen richting Haaften te rijden om zelf nieuwe voorraad te halen. Want normaal gesproken krijgen we wekelijks op woensdag de nieuwe levering en duidelijk is wel, dat we dat niet gaan redden!

Maandag 22 februari

Het is voorjaarsvakantie, mooi weer en zo goed als niemand is op vakantie. Dus ik verwacht niet een heel rustige maandag. Jan-Willem is op pad gegaan om hoorntjes en andere benodigdheden voor ijs te gaan halen. Ondertussen is er ook nog een verbouwing gaande in de ijssalon in Steenwijk, dus tussen het ijs draaien door, rijd ik daar even naartoe, omdat de bovenbuurman geen stroom meer lijkt te hebben. Gelukkig is het niks ernstig en is het een kwestie van een stop omzetten. Daarna weer terug naar Meppel, want daar moet ook even wat gerepareerd worden. We bestellen ’s avonds een pizza, even dollen met de kinderen en als die eenmaal slapen, een rustige avond op de bank.

Dinsdag 23 februari

In de ijssalon starten we rustig op, Jan-Willen draait ijs en twee meiden gooien de boel open. Ik ga aan de slag met allerlei dingen die gewoon doorlopen, bestelling voor de groothandel, administratie en hier en daar een afwasje door de vaatwasser wegwerken. Ook vandaag hoopt zich in de middag weer een rij op voor de deur, dus schep ik ook wat ijsjes. ’s Avonds begeef ik me naar Steenwijk, morgen heb ik daar diverse sollicitatiegesprekken en de schilder is daar klaar, dus kan ik de vloer schoonmaken voordat aan het eind van de week de volgende fase ingaat van de verbouwing.

Woensdag 24 februari

Op woensdagen gaat de telefoon altijd al vroeg, de chauffeur van Bake Plus staat voor de deur, dus ga ik er snel heen. Er staat sowieso veel op het programma vandaag en ik race heen en weer tussen Meppel en Steenwijk. Ik voer een aantal positieve gesprekken, dus het team van Steenwijk is zo goed als rond. Tussendoor blijft het doorlopen in Meppel, ga ik op de foto voor dit artikel en moet ik toch weer even naar Steenwijk voor een levering voor de verbouwing. Komende dagen zullen wel wat rustiger worden denk ik, aangezien de temperatuur weer iets normaler wordt voor deze tijd van het jaar!

Nieuws

Meest gelezen

menu