Aan de Zomerdijk in Wanneperveen wordt een nieuwe gemaal gebouwd. 'Vooral boeren hebben last van wateroverlast na flinke plensbuien'

Gemaal Leenders zoals het eruit komt te zien. Foto: WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is gestart met de nieuwbouw van gemaal Leenders aan de Zomerdijk (N375) in Wanneperveen. Met het nieuwe gemaal kan het waterschap straks beter anticiperen op extreem weer, zoals flinke plensbuien of juist langdurige droge periodes. De bouwwerkzaamheden duren tot en met juli 2022.
Lees meer over
Meppel

‘In het gebied ten noordwesten van Meppel kan bij hevige regen wateroverlast ontstaan. Vooral boeren hebben daar last van. Door de maatregelen moet dat probleem over een jaar grotendeels verholpen zijn. Bij het bouwen van een nieuw gemaal met een grotere capaciteit, wordt ook een nieuwe zogeheten uitstroomconstructie gebouwd in de wachthaven aan de overzijde van de weg’, vertelt woordvoerder Herald van Gerner van WDODelta.

De uitstroomconstructie vervangt de bestaande in het Meppelerdiep, die wordt aangepast en in gebruik genomen als vispassage. Met het nieuwe gemaal kan het waterschap straks werken met ‘flexibel peilbeheer’. Daarmee kan beter worden gereageerd op de watervraag vanuit landbouw en natuur.

Beperkte overlast

Aannemer Dubbink uit Vriezenveen probeert overlast tot een minimum te beperken. Toch moeten er wel materialen aan- en afgevoerd worden. Omwonenden zijn hierover geïnformeerd.

Duurzaam gemaal

Het nieuwe gemaal Leenders is volgens Van Gerner met zorg ontworpen. ‘Het is een robuust gebouw met een zeer lange levensduur en wordt er gebruik gemaakt van prefab geveldelen. Hierdoor wordt de bouwtijd en CO2-uitstoot op locatie beperkt. Verder wordt de bestaande persleiding hergebruikt voor de vissen. Zo kunnen de vissen via een afzonderlijke leiding om het gemaal heen zwemmen. Dit bevordert de vismigratie en is positief voor de visstand. Ook worden nestkasten opgehangen in de gedeeltelijk open gevel.’

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu