Aantal meldingen van geluidsoverlast in Meppel verdubbeld

Geluidsoverlast. Archiefoto DVHN / Jan Zeeman

In de periode maart tot en met juli 2020 werden er in Meppel 184 meldingen over geluidsoverlast gemaakt. Gedurende dezelfde periode in 2019 kwamen er 90 klachten binnen bij de politie. Dat is ruim een verdubbeling. Dat blijkt uit gegevens van LocalFocus op basis van onlangs gepubliceerde politiecijfers.

Slechts in negen gevallen betrof het herrie door de horeca. Dat is te verklaren door de lockdown- maatregelen. Het aantal klachten over herrie in de horeca daalde sterk tussen februari en mei, toen die van kracht waren. In 175 gevallen betrof het meldingen door overlast door buren of mensen op straat. In Meppel gaat het om 54,2 meldingen per 10.000 inwoners.

Dat is meer dan in de omliggende gemeenten. In Steenwijkerland gaat het om 36,9 meldingen per 10.000 inwoners. In die gemeente nam het aantal meldingen ook lang niet zo sterk toe als in Meppel. Er werden dit jaar (maart-juli) 163 meldingen over geluidsoverlast gemaakt bij de politie. In dezelfde periode in 2019 waren dat er 141, een stijging van 15,6 procent.

Het aantal meldingen in Westerveld (49), De Wolden (58), Dalfsen (46) en Staphorst (24) is beduidend lager.

In Hoogeveen is het aantal meldingen (268) veel hoger dan in Meppel. Maar ook vorig jaar ging het om veel meldingen (229). Hierdoor bleef de stijging beperkt tot 17 procent.

In heel Drenthe steeg het aantal meldingen met 66 procent.

Sinds de corona-uitbraak wordt er in heel Nederland fors meer geklaagd over geluidsoverlast. Waar de politie in januari en februari nog even veel meldingen binnenkreeg als in 2019, ligt dit aantal vanaf maart steevast flink hoger. Vorige maand kwamen er bijna 20.000 ‘herriemeldingen’ binnen. Dat is het hoogste aantal sinds 2012, het jaar waarin de politie met deze telling begon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu