Bij Roelof Moes in Kolderveen is een kalver-tweeling geboren (in november, en dat is bijzonder)

Het gaat goed met de kalfjes. Foto: Roelof Moes

Bevallingen heeft voormalig huisarts Roelof Moes genoeg meegemaakt. Ook van zijn koeien. Maar de geboorte van de tweeling afgelopen dinsdagmiddag was toch wel bijzonder. „Niet zozeer omdat het een tweeling is, maar wel vanwege het moment, in november. De meeste kalfjes worden in het voorjaar geboren, zo rond mei, juni of in juli.”
Lees meer over
Meppel

Vol trots reed hij de pasgeboren dieren, hup in de kruiwagen, vanuit het weiland naar de warme stal. „De moederkoe volgde meteen. Broer en zus liggen nu lekker beschut in het stro, waar ze in alle rust kunnen opgroeien. Deze koe is bijna vijftien jaar oud, dat is voor boerenbegrippen best een oude koe. Gelukkig geeft ze genoeg melk voor haar kalfjes. Ik ben blij dat het goed gaat. ”

„De laatste jaren zijn er niet zoveel tweelingen geboren. Dat verschilt, net als bij mensen. Het kan via genen die worden doorgegeven, en het kan toeval zijn, zoals in dit geval.” Moes, die bijna tien jaar geleden landelijke bekendheid kreeg door deelname aan het televisieprogramma De Dorpsdokter , lacht als hij vertelt dat de programmamakers het leuk vonden om zijn koeien in beeld te brengen.

De Dorpsdokter

Hoewel hij als pensionado nog wel werkt als huisarts, heeft hij meer tijd voor zijn hobby. „In 1988 ben ik begonnen met drie koeien, van het Franse ras Blonde d’Aquitaine. Nu heb ik 35 koeien en kalveren. Bijzonder is dat het zoogkoeien zijn, ze geven alleen voldoende melk voor hun kalveren. Melken doe ik dus niet, tenzij een kalf moet wennen aan de speen, of wanneer ze afgestoten worden of niet sterk genoeg zijn. Dat is een heel avontuur op zich.”

Kenmerkend voor de grote, elegante runderen is hun tarwekleuring. Blondes zijn vruchtbare moederdieren, van rond de duizend kilo, die langgerekte kalveren geven, die vaak op natuurlijke wijze worden geboren. Bovendien eten ze ‘sober’ gras, in tegenstelling tot melkkoeien die baat hebben bij eiwitrijk gras.

Nieuws

Meest gelezen

menu