COA wil tijdelijk 98 vluchtelingen huisvesten op een boot in Meppel. Burgemeester en wethouders willen aan het verzoek tegemoetkomen

Kabinet vraagt provincies om ruim duizend extra opvangplekken ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil in Meppel vanaf half november een noodopvang voor maximaal 98 personen realiseren. De beoogde opvanglocatie is een boot in het kanaal aan de Paradijsweg, tussen de brandweerkazerne en Kringloop LUA. Het gaat om noodopvang tot uiterlijk 1 april 2022.

Tijdens de raadsvergadering van 28 oktober wordt het voorstel besproken. ‘Het college wil de verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan de noodsituatie die zich voordoet.’

Naar aanleiding van de noodsituatie in Ter Apel zoekt het COA naar extra capaciteit. Dit is nodig omdat alle opvanglocaties vol zitten. Er is sprake van een hoge instroom en statushouders stromen moeizamer dan voorheen door naar reguliere huisvesting. De instroom van vluchtelingen is zo groot dat mensen geen fatsoenlijk onderdak meer geboden kan worden. En het einde lijkt nog niet in zicht. ‘Wij vinden dat het Rijk en gemeenten hier een verantwoordelijkheid hebben’, aldus b en w.

‘Omwonenden moeten goed worden geïnformeerd’

De gemeente stelt als voorwaarden om aan de opvang mee te werken onder andere dat omwonenden goed worden geïnformeerd door middel van een bijeenkomst en dat er op korte termijn een aantal afspraken met het COA vastgelegd worden.

De aanlegplaats moet nog in gereedheid gebracht worden. De verwachting is dat de boot in de eerste week van november aanmeert. Daarna wordt een aantal werkzaamheden verricht om het schip gereed te maken voor bewoning. Naar verwachting wordt de boot half november in gebruik genomen. Deze ligt er dan tot uiterlijk 1 april 2022.

De realisatie en het beheer van de noodopvang wordt uitgevoerd en betaald door het COA.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu