Collegebesluit maakt intensieve veehouderij op Kolderveen mogelijk: ‘Boer worden vergt doorzettingsvermogen’

De vlag gaat nog niet uit op Kolderveen 102, maar de kans dat Herwin Dekker (31) de boerderij van zijn opa en oma als levensvatbaar bedrijf kan voortzetten, is sinds vorige week een stuk groter geworden.

Herwin en Michelle Dekker met hun dochtertje.

Herwin en Michelle Dekker met hun dochtertje. Foto: Daan Prest

Door een bestemmingsplanwijziging mogen Herwin en zijn vriendin Michelle van der Linde (21) een stal bouwen voor 500 jonge en 320 oude vleeskalveren. Een extensieve veehouderij wordt een intensieve veehouderij. Op dit collegebesluit heeft Herwin Dekker meer dan acht jaar gewacht.

„Ik wil graag boer worden, daar is wat doorzettingsvermogen voor nodig,” aldus Dekker. Overigens staat de stal voor de kalverhouderij er nog niet, dat kan nog wel drie jaar duren. „Dit is een belangrijk besluit, maar de regelgeving is ingewikkeld. Nog niet alles zit in de aanvraag besloten, maar het bestemmingsplan moest eerst. Ik juich niet te vroeg.”

Droom waarmaken

Hij woont nu zo’n zeven jaar in de 200 jaar oude boerderij, gelegen aan het eind van Kolderveen. Toen ongeveer begon ook de strijd om het bedrijf om te zetten van een extensieve (grondgebonden en in kleinere aantallen) naar een intensieve veehouderij. Door de nabijheid van veel natuur, kreeg Dekker niet alleen met de provincie Drenthe maar ook met de provincie Overijssel te maken. Nadat milieuregels waren afgetikt, bleef de zaak hangen op het stadhuis van Meppel.

Dekker, die ook eigenaar is van het bedrijf HD techniek en daarmee laswerk en reparaties op locaties uitvoert: „De bestemming op deze grond stond een intensief bedrijf niet toe. We zijn erin gedoken en het bleek dat de gemeente eerder een fout heeft gemaakt. Bij de laatste vergunningverlening is het niet goed gegaan. Daarmee ben je er nog niet, maar kun je wel rekenen op meer medewerking.”

De oplossing kwam uiteindelijk in combinatie met een bedrijfsbeëindiging van een agrarisch bedrijf aan de Nijeveense Bovenboer. Door de beëindiging van dat veebedrijf is de aanduiding ‘intensieve veehouderij’ van dat kavel afgehaald en toegekend aan Kolderveen 102. Zodoende blijft het aantal intensieve veehouderijen in de gemeente Meppel gelijk en kan Herwin Dekker zijn droom waarmaken.

Oplossing

„Het liefst ziet de gemeente Meppel het aantal intensieve veehouderijen naar beneden gaan, maar ze zijn zelf met de oplossing gekomen.”

Waar Herwin en Michelle, die samen een dochter van 10 maanden hebben, uitermate blij mee zijn. „We zitten hier op een prachtige plek. Herwin wil heel graag boer worden en het familiebedrijf voortzetten, daar steun ik hem in,” aldus Michelle, die zich vooral bezighoudt met de boekhouding van het bedrijf. „Ik voer natuurlijk ook wel een keer! Het is Herwins droom, maar we doen het samen.”

Op de boerderij houdt het stel nu ook al kalveren, maar van de 160 waar nu plaats voor is, kunnen ze niet leven. De kalveren komen als ze 3 maanden zijn, verblijven zo’n 5 maanden op Kolderveen 102 en gaan dan weg voor de slacht. „Mijn opa en oma zijn begonnen met een paar koeien, op ’t laatst hadden ze er ongeveer 40. Vijftien jaar geleden zijn ze gestopt met koeien en doorgegaan met kalveren. Dat was minder werk voor ze. Wij zijn jong en willen het bedrijf weer levensvatbaar maken. Mijn opa en oma zijn nu bijna 75, ze willen graag meemaken dat dat gaat lukken. Ze vinden het mooi dat ik het bedrijf voortzet.”

‘Geen overlast’

Volgens Dekker hoeven omwonenden met de komst van het intensieve bedrijf niet te vrezen voor overlast. „De stal komt een stuk verder naar achteren te staan, krijgt mechanische ventilatie en emissiearme vloeren. Dat ruik je veel minder.”

„Toen we tegen de bezwaren aanliepen bij de gemeente, is het spannend geweest. Er zijn verschillende scenario’s door ons hoofd gegaan, ook dat het allemaal niet door zou gaan. Boer worden en blijven is niet makkelijk in deze tijd. De prijzen zijn dramatisch, daar doe je het niet voor. Daarnaast komen alle stikstofregels er nog bij. Of het nog leuk is? Jazeker. Plezier moet je zelf maken.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu