De griepprik halen in een drive-through, Spectrum Medisch Centrum Meppel zette het op poten

Een griepprik halen in je eigen auto. Foto: Wim Goedhart

De patiënten van Spectrum Medisch Centrum Meppel konden donderdag hun griepprik halen. Niet bij de praktijk, maar gewoon vanuit hun eigen auto in een drive-through. De jaarlijkse griepprik werd op deze manier een organisatie van jewelste en toen was er ook nog de oproep van staatssecretaris Paul Blokhuis aan gezonde 60-plussers om niet te komen. De praktijk pakte de telefoon en belde deze patiënten.
Lees meer over
Meppel

„We hebben vanuit onze kant gehoor gegeven aan deze oproep door deze groep mensen te bellen. Daar hebben we personeel voor vrijgesteld. We hebben 2000 mensen gebeld, best een forse groep. We hebben niet iedereen kunnen bereiken”, vertelt Geanne Fierstra, praktijkmanager. „Over het algemeen begrijpen de mensen het wel, maar we merkten ook dat dit een stukje onzekerheid met zich meebrengt. Er is nu een tekort aan vaccins, en als ze er nu niet zijn, is het onzeker of ze er in december wel zijn.”

De vraag naar vaccins is dit jaar groter dan anders en daarom kwam Blokhuis met zijn verzoek aan gezonde 60-plussers om even te wachten met hun griepprik. „De telefoon stond roodgloeiend, er was onrust, mensen gaan bellen. Het waren drukke dagen”, concludeert Fierstra.

Drive-through

In totaal heeft Spectrum Medisch Centrum Meppel 5000 patiënten die recht hebben op de griepprik. De patiënten die de prik tegen pneumokokken krijgen, konden vorige week al terecht op de praktijk, maar het overgrote deel haalt de griepprik. „Je ziet dan toch dat mensen buiten elkaar ontmoeten.” Dat wilde de praktijk liever niet zien bij de grote groep die voor de griepprik komt en zo ontstond het idee voor een drive-through.

In samenspraak met de gemeente werd hiervoor het parkeerterrein aan het Molenpad gevonden, achter het stadhuis. Met behulp van vijf parkeerwachters en twintig assistentes konden mensen donderdag hun griepprik halen. Ze hadden van tevoren een tijdstip doorgekregen en ze werden verwezen naar een van de drie tenten op het terrein en konden gewoon in de auto blijven zitten.

De gezonde 60-plussers die nu hebben afgezien van hun prik, komen op de reservelijst. „Na deze dag hebben we een goed overzicht. We gaan de mensen thuis en in de verzorgingstehuizen nog prikken en dan weten we hoeveel vaccins er nog over zijn.”

Nieuws

Meest gelezen

menu