'Deelnemers Klinkers Karren ontdekken het prachtige achterland van Meppel op een andere manier'

Een deelnemer over de kasseienstrook in het Bos van Echten, tijdens de Klinkers Karren van vorig jaar. Foto: Klinkers Karren / Wilfred Vogd

Klinkers Karren, Meppels versie van wielerklassieker Parijs-Roubaix, wordt zaterdag voor de tweede keer gehouden. De start is op toegangspoort Holtingerveld. Organisator Wilfred Vogd is er klaar voor.

Wat moeten deelnemers weten?

„Er zijn twee afstanden, 70 en 125 kilometer, deze gaan zoveel mogelijk over klinkerweggetjes in de omgeving. De start is bij Brasserie Oer. Daar wordt koffie met een huisgemaakt gebakje geserveerd. Starten kan tussen 9.00 en 10.00 uur of tussen 10.00 en 11.00 uur. Deelnemers doorkruisen vier gemeenten: Westerveld, Meppel, De Wolden en Staphorst. Bij Echten komen de deelnemers over de Drentse flinten. Daar is een pauzemoment ingelast. Bij terugkomst op het Holtingerveld staat er een koud biertje klaar.”

Wat kunnen ze verwachten van deze tocht?

„Zoals de naam al zegt: vooral klinkerweggetjes. Deelnemers ontdekken het prachtige achterland van Meppel op een andere manier. Ze komen door fijne straatjes, mooie wegen langs het kanaal. Niet de standaard weggetjes, maar paden die ze anders niet zo gauw zouden nemen. We noemen Klinkers Karren gekscherend het Parijs-Roubaix van deze omgeving, geïnspireerd op de kasseienwegen die tijdens deze wielerklassieker bedwongen moeten worden. De deelnemers krijgen een gpx-bestandje toegestuurd met de route, die kunnen zij zelf op de fietscomputer zetten. Zo kan iedereen de weg vinden en in eigen tempo fietsen.”

Klinkers Karren, dat klinkt niet bevorderend voor de wielen...

„Dat valt wel mee. Je moet wel een beetje geoefend racefietser zijn, maar voor de meeste mensen is de tocht goed te doen. Er zitten wegen tussen die echt slecht onderhouden zijn, maar niet alle klinkerweggetjes liggen er slecht in. We sturen mensen over mooie routes.”

Het is de tweede editie, wordt deze tocht net zo succesvol als de eerste?

„Ik hoop het. Het aantal inschrijvingen ligt nog wel lager dan vorig jaar. Maar de ervaring leert dat de meeste mensen zich pas in de laatste week aanmelden. Er kunnen maximaal 75 deelnemers meedoen, zij moeten zich vooraf aanmelden via www.klinkerskarren.nl. Dit vanwege coronamaatregelen. ”

Fiets je zelf ook mee?

„Dat lukt helaas niet als organisator. Natuurlijk heb ik wel de route voorgefietst. De basis lag er al, vanwege de editie van vorig jaar. Deelnemers kwamen toen met wat tips en aanbevelingen, deze hebben we meegenomen. Ik heb er veel zin in. Het is ontzettend leuk om deelnemers een leuke dag te bezorgen en de reacties te horen, daar doe ik het voor. Het wordt een mooi fietsfeestje!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu