Directeur Erwin Duits van Zorggroep Noorderboog: ‘Ik voel veel voor een aangepaste bezoekregeling’

„Als je oud en kwetsbaar bent dan moet je beschermd worden. Dat gebeurt nu door de strikte bezoekregelingen in de verzorgings- en verpleeghuizen. Maar hoe lang kunnen mensen dit volhouden?” Aan het woord is Erwin Duits, directeur van Zorggroep Noorderboog.

Erwin Duits: ‘Bij verdenking van corona gaan beschermingsmiddelen aan.’

Erwin Duits: ‘Bij verdenking van corona gaan beschermingsmiddelen aan.’ Foto: Daan Prest

„Het is moeilijk dat je je kinderen en je kleinkinderen niet kunt zien. Persoonlijk voel ik veel voor een aangepaste bezoekregeling, waarbij familie de anderhalve meter afstand houdt. Dit is anders niet lang vol te houden. Bewoners klagen er ook over. ‘Zo wil ik niet oud worden’, zeggen ze. De medewerkers doen er alles aan om vereenzaming te voorkomen. Kantoorpersoneel heeft zich vrijwillig aangemeld bij onze verschillende locaties om bijvoorbeeld met bewoners naar familie te videobellen.”

Hij heeft voorlopig begrip voor het gisteravond door premier Rutte bekend gemaakte kabinetsbesluit om de bezoekregeling voor de verpleeg- en verzorgingshuizen te verlengen. Ook Duits spreekt van een duivels dilemma.

Erwin Duits voert de directie over een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in onder meer Meppel, Nijeveen, Steenwijk, de Wijk, Diever, Wilhelminaoord, Staphorst en Ruinerwold. Bekende namen: Reggersoord, De Schiphorst, Zonnekamp, Dunninghe, Het Anker, Reestoord, Jan Thijs Seinenhof, De Berghorst, ’t Vonder, De Menning, Nijenstede, Irenehuis.

Crisisoverleg

De directeur van Zorggroep Noorderboog leidt iedere ochtend op kantoor het crisisoverleg. De leden van het crisisteam bespreken de lopende zaken, de mogelijke wijzigingen die het RIVM, premier Rutte of vice-premier De Jonge hebben aangegeven. Hij heeft met enige regelmaat contact met burgemeesters. De verpleeg- en verzorgingshuizen van Noorderboog bezoekt hij niet. De bescherming van de bewoners gaat voor alles. Duits prijst de motivatie van de medewerkers.

De wijkverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en verzorgenden bepalen zelf wanneer ze beschermingsmiddelen gebruiken. Ze hebben altijd een setje bij zich. Het dragen van een bril, een mondkapje, handschoenen en een schort is afhankelijk van de gezondheid van de bewoners. Bij twijfel en verdenking altijd beschermingsmiddelen gebruiken, luidt het protocol.

Hij verwacht dat ook de komende maanden de medewerkers scherp blijven op het handhaven van de gezondheidsmaatregelen. De hygiëne van het regelmatig handen wassen, blijft, voorspelt Duits. Ook het sociaal afstand houden met anderhalve meter wordt naar zijn mening in vele sectoren van de maatschappij ingevoerd.

Kaailanden

Zorggroep Noorderboog werd iets meer dan vier weken geleden opgeschrikt door de besmetting van het coronavirus blij cliënten wonend op de locatie Kaailanden. Zes cliënten werden getest, drie waren er positief. Duits: „Helaas zijn deze drie bewoners overleden. Ook werd in de afgelopen weken het personeel getest. Van de 22 geteste medewerkers waren er negen positief. Gelukkig zijn de meeste medewerkers inmiddels weer aan het werk.”

De dementerende bewoners van Kaailanden gingen in quarantaine, maar vanaf donderdag kunnen weer nieuwe bewoners opgenomen worden.

Van de in totaal 1800 medewerkers van Noorderboog zijn er achttien besmet geraakt. Vrijwel allemaal vertoonden ze milde symptomen. Eén medewerker was ernstig ziek, maar knapt nu op. Op de afdeling revalidatie van De Zonnekamp in Steenwijk zijn drie patiënten positief getest. Ook in de Woonark van De Zonnekamp zijn drie oudere bewoners besmet.

Saamhorigheid

Duits spreekt continu medewerkers, maar onderhoudt de communicatie met alle collega’s grondig via een dagelijks communiqué. Dankzij de brede aanwezigheid van specialismen kunnen medewerkers van Noorderboog onderling worden ondersteund bijvoorbeeld door psychologen, geestelijk verzorgers en maatschappelijk werkers. Volgens Duits is de saamhorigheid binnen Noorderboog groot en ondersteunen medewerkers elkaar waar mogelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu