‘Verbouwing van Ogterop is onvermijdelijk’

„En dan kom je hier op het dak uit. Als er brand is, moet je dus hier op het dak wachten totdat de brandweer komt. Nee, dat is niet ideaal.” Dorien van de Laak is net door de nooduitgang gelopen en staat op het platte dak van schouwburg Ogterop. Ze kijkt uit op de zijkant van de voormalige HBS, naast haar liggen de zonnepanelen. De vluchtroute vanuit een vergaderzaal op de bovenste verdieping van schouwburg Ogterop eindigt exact op het dak.

Interim-directeur Dorien van de Laak op het dak van Schouwburg Ogterop, waar een van de vluchtroutes eindigt.

Interim-directeur Dorien van de Laak op het dak van Schouwburg Ogterop, waar een van de vluchtroutes eindigt. foto: DVHN

Dorien van de Laak is samen met Loek Buys interim-directeur van Ogterop. Ze benadrukt dat het probleem van de vluchtroute de volle aandacht heeft. Opgelost is het nog niet, maar er wordt aan gewerkt. „Er is contact met de brandweer. Mocht er brand uitbreken, dan weet de brandweer dat het met materiaal moet komen om mensen van het dak te halen.” Toch ziet Dorien één pluspuntje in deze hele situatie. „Je ziet nu wel dat er zonnepanelen op het dak liggen.”

Wat ondertussen wel al is opgelost, is het asbest. Er was angst dat op de zolder van de schouwburg asbest zou liggen. Dat is onderzocht en blijkt niet zo te zijn .

Onderzoek is uitgebreid

De twee interim-directeuren van Ogterop, die in maart vorig jaar aantraden, kregen in eerste instantie opdracht van de gemeente om naar de mogelijke verzelfstandiging van de schouwburg te kijken. Maar tijdens dat onderzoek stuitten ze al snel op knelpunten in het gebouw. In overleg met de gemeente werd besloten het onderzoek uit te breiden en alle knelpunten in kaart te brengen. Dat werd een flinke lijst.

Menig Meppeler is geschrokken van de resultaten. Er is sprake van een levensgevaarlijke laad- en lossituatie voor de Engelenbak, er is een vluchtroute die op het dak eindigt, er is geluidsoverlast en nog veel meer. „We hebben heel veel reacties gekregen van mensen die niet wisten dat het zo erg was. We hopen echt niet dat mensen nu wegblijven omdat het onveilig zou zijn”, zegt Van de Laak. „Het is echt nog wel veilig. Het gebouw is alleen op.”

„Onveilige situaties hebben zich niet voorgedaan”, reageert ook wethouder Henk ten Hulscher. Voorstellingen konden daarom gewoon doorgaan en liepen geen gevaar.

Vergrootglas

Van de Laak nuanceert dat er met een vergrootglas is gekeken. „Als je rondloopt om te kijken wat er mankeert aan het gebouw, kijk je heel anders. Dan valt je veel meer op.”

Ze hebben een architectenbureau opdracht gegeven om met oplossingen te komen en daar een prijskaartje aan te hangen. Naar schatting kosten deze plannen tussen de 15 en 20 miljoen euro. „Het is een indicatie”, vertelt Van de Laak. „Dit hoeft echt niet zo overgenomen te worden. Maar het geeft een eerste beeld.”

Gastvrijheid

Artiesten houden van Ogterop, meent Van de Laak. „Het geniet een grote gunfactor. Dat komt door die fantastische zaal, maar we proberen hen altijd een gastvrij gevoel te geven. Er staat altijd een fruitschaal klaar en we zorgen dat hun favoriete snoepje en drankje klaarstaat.”

De directie van Ogterop ziet echter dat er nog stappen te maken zijn met de gastvrijheid. „Er is geen artiestenfoyer. De kleedkamer is verouderd en klein.” En die kleedkamer is er niet eens voor de Engelenbak. Daar wordt een vergaderruimte voor gebruikt - en om van die ruimte naar het toneel te komen, moet de artiest gewoon door de publieksroutes lopen. „We kleden de vergaderruimte wel een beetje aan, maar erg gastvrij is het allemaal niet naar de artiest toe”, beschrijft Dorien deze situatie.

Decors blijven in auto’s

En dan is er nog de situaties met de decors - voor beide zalen. Voor de Engelenbak is het levensgevaarlijk om de decorstukken het gebouw in te krijgen. „Een primitief systeem”, noemt de interim-directeur het. Dit gebeurt met een bakje dat aan een lift hangt, aan de buitenkant van het gebouw. Een hekje moet voorkomen dat de medewerkers naar buiten vallen. „Je moet met de handen die bak naar binnen halen. Dat betekent dat je dus met je lichaam buiten het hekje moet rekken. Gelukkig weet het personeel hier ondertussen echt wel wat ze aan het doen zijn, maar het is gewoon gevaarlijk.”

Voor de grote zaal is er een ander probleem. Daar is het toneel te klein voor sommige artiesten. Bert Visscher - die altijd met een uitbundig decor speelt - hield tijdens zijn laatste voorstelling, Hij wordt vanzelf moe , gedeelten van zijn decor in de vrachtauto. Hij kon het niet meer kwijt op het toneel. En hij is zeker geen uitzondering. Jochem Myjer speelt daarom al niet meer in Ogterop. Vorig jaar voerde hij daarom speciaal voor Ogterop een show op in Zwolle.

„De verbouwing van Ogterop moet sowieso gebeuren”, concludeert Van de Laak. „Of je de schouwburg nu wil verzelfstandigen of niet. Dit gebouw heeft geen toekomst meer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu