Drentsch Peil komt niet naar Meppel ('t Pakhuis wil geen risico lopen)

The Desmonds. Foto: Persfoto

Talentvolle muzikanten een podium bieden om de sterren van de hemel te spelen, zelfs tijdens de coronacrisis. Dat is het streven van Drentsch Peil XL, dat komend weekend op tournee gaat in Drenthe. Meppel stond daarbij op de kaart, met op vrijdag 18 september een muzikaal feestje in Muziek- & Eetcafé ‘t Pakhuis. Maar het blijft stil in het café. De optredens zijn afgelast.

De strakke richtlijnen die gelden voor horeca, en waar de gemeente Meppel op handhaaft, leidden uiteindelijk tot dit besluit. Bedrijfsleider Jordy Landkroon legt uit dat dit niet alleen betrekking heeft op de anderhalve meter afstandsregel. „Je moet bijvoorbeeld ook kunnen aantonen dat er binnen voldoende ventilatie is. Dit in zo’n korte tijd berekenen en aantonen gaat niet lukken. Ik neem liever geen risico’s. Er is dan maar één oplossing: afgelasten.”

Risico

Jammer vindt hij dat zeker. „Als ze volgend jaar weer voorbij komen, en de regels weer wat soepeler zijn, bied ik mij graag aan.” Hoe spijtig ook, hij ziet voor nu geen andere keus. „Het is belangrijk dat horeca-ondernemers zoveel mogelijk doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wij hebben momenteel geen livemuziek, optredens van muzikanten en dj’s. We zijn wel geopend tot 03.00 uur, waarbij wij de richtlijnen nastreven; iedereen zit, en moet voldoende afstand houden. En dat gaat. So far, so good.”

Talent ontwikkelen

Drentsch Peil XL viert dit jaar zijn vijfjarig bestaan. Het talentontwikkelingstraject wist toch nog, ondanks corona, op traditionele wijze een tournee uit te stippelen met optredens in Emmen, Assen en Meppel. Nieuwe Drentse talentvolle muzikanten, aangevuld met Hit the North-acts, krijgen zo de kans om op te treden. De gedachte is dat de Hit the North-deelnemers hun ervaring kunnen delen met het nieuwe aanstormend talent.

De muzikanten krijgen begeleiding van professionals in de muziekwereld. De drie meest indrukwekkende acts worden tot slot uitgenodigd voor Hit the North en spelen via dit talentontwikkelingsproject op onder andere Eurosonic in Groningen en diverse andere festivals.

Medeorganisator Evert Hoven betreurt het dat de optredens van Tamar, Christy en The Desmonds niet kunnen doorgaan in Meppel, maar snapt ook dat Muziek- & Eetcafé ‘t Pakhuis een veilige omgeving wil kunnen waarborgen. „Gelukkig kunnen de optredens in Emmen en Assen nog wel doorgaan. Het is voor iedereen een rare situatie. Het meest vervelende is het voor de muzikanten, zoveel kansen hebben zij niet om te kunnen optreden.” The Desmonds uit Groningen zou de avond afsluiten met hun no-nonsense garagerock. „Het zou de derde show zijn sinds de uitbraak van het virus.” Ze bleven intussen wel actief op muzikaal vlak. „Tijdens de afgelopen periode hebben we een videoclip opgenomen van onze single Overtime en onze EP Dripping uitgebracht.”

Livemuziek

Wie zich wil onderdompelen in muziek van veelbelovende talenten kan terecht op zaterdag 19 september in Emmen, (Grand Café Plein en Club Limbo) en op zondag 20 september in Garage TDI in Assen. De entree is gratis. Wel moet iedereen zich vanwege de coronamaatregelen aanmelden bij de horeca om de shows te zien.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu