Drie dichters uit Meppel genomineerd voor award: 'Leuk dat publieksjury een dwarsdoorsnede van de samenleving is'

Geke Maes, Xander Driessen en Reinier van Delden uit Meppel zijn genomineerd voor de AMAI Award 2021. De drie tekstschrijvers maken kans om de prijs voor het beste Nederlandstalige gedicht, de quote of het woordaccount op Instagram te winnen.

Reinier van Delden.

Reinier van Delden. Foto: Aangeleverde foto

AMAI staat voor Alle Monden Award Instagram. De verkiezing heeft als doel de vele online dichters en ‘quoters’ op Instagram onder de aandacht te brengen van een nog groter publiek. AMAI kent een publieks- en juryprijs. Geke, Xander en Reinier zijn alle drie blij verrast met hun nominatie.

Ingevingen

„Ik ben altijd gek van woorden geweest. Het is sinds een jaar dat ik er op deze manier mee bezig ben. Het is dan ook voor ’t eerst dat ik aan de AMAI Award meedoe. Ik ben zeer content met de nominatie.” Xander Driessen (41) is een bescheiden Meppeler. Altijd al speelde hij met woorden, anderen zeiden dat hij er iets meer mee moest doen. Dat heeft hij gedaan en daar heeft hij geen spijt van.

„Als ik ga zitten, komt het niet. Ik moet het van ingevingen hebben. Als ik iets zie of denk, gaat mijn hersenpannetje sneller werken. Ik maak veel associaties tussen verschillende woorden. Qua klank, maar ook hoe ze eruit zien. Ik schrijf kort, maar krachtig.”

‘Iets om me op te richten’

Xander staat als muzikant in Meppel en omgeving bekend als Mr. Skolnick. „Sinds corona is de muziek weggevallen, maar ik heb iets nodig om me op te richten. Ik ben met de teksten bezig gegaan en daarop kreeg ik heel veel goede reacties. En ik kreeg veel waardering. Misschien ben ik introvert en bescheiden, maar er zit heel veel in mijn hoofd. Ik ga zóver met denken, dat moet er met woorden uit. Als ik onderweg iets bedenk, zet ik het in mijn telefoon. Er staat ontzettend veel in mijn telefoon! Later werk ik het uit. Er zijn ook ideeën die het niet halen. Regelmatig ga ik mijn telefoon door en soms zie ik het dan ineens. Dan valt het kwartje.”

Xander is streng voor zichzelf. „Ik plaats pas iets als ik écht vrede heb met de tekst. Ik vind: post pas je content als je content bent. Met spelling en grammatica ben ik heel correct. Tenzij een creatief gedicht iets anders vraagt, natuurlijk. Ik schrijf al mijn gedichten op in een boekje, maak er een foto van en plaats ze op die manier op Instagram. Dat is mijn stijl en zo heb ik gelijk iets tastbaars. Wat er allemaal nog in de planning zit? Een bundel maken vind ik nogal een stap, maar ik zou het wel heel mooi vinden.”

Serieuzer aanpakken

Bijna een jaar nu, is Geke Maes serieus bezig met het schrijven van teksten en korte gedichten. Zo’n 115 zijn er inmiddels uit haar pen gerold. Twee van haar juweeltjes horen bij de 75 nominaties (50 gedichtjes en 25 quotes), uit een lange lijst van 2500 inzendingen. „Het is heel gaaf dat ik uit die lange lijst ben gekozen”, zegt Geke (41).

Vroeger schreef ze al verhalen en in haar baan als orthopedagoog rolde er ook de nodige verslagen uit haar handen. Maar het genre van korte gedichten had ze nog nooit bij de kop. Tot vorig jaar maart. „Ik was teveel met mijn werk bezig, krabbelde op uit een burn-out, was moe en deed niet veel. Ik zocht naar ontspanning en schrijven bleek een lekkere uitlaatklep. Schrijven paste ook wel in de coronatijd. In een lockdown kom je dichterbij jezelf.”

Mensen om haar heen raadden haar aan het schrijven serieuzer aan te pakken. Ze ging haar kunstwerkjes delen op social media. Op haar website (samegeek.nl) zijn haar gedichten inmiddels als wenskaarten te bestellen. Ook op aanvraag (een tekst laten maken voor een bijzondere gelegenheid) is Geke beschikbaar.

Kort en raak

„Schrijven is een ontzettend leuke bezigheid en ik krijg veel leuke reacties. Het is een erkenning dat anderen van mijn werk genieten. Eén van mijn genomineerde teksten is door iemand anders ingezonden. Vaak ben ik bezig met iets grappigs of met woordspelingen. De situaties waarin de teksten tot mij komen, wisselen. De ene keer zit het ineens in mijn gedachten, de andere keer suddert het een tijdje in mijn hoofd. Als ik aan het wandelen ben, komen ook de ideeën. Het is leuk dat we elkaar als tekstschrijvers op Instagram steunen. Dat betekent ook kritiek geven. Ik zit in een groep om feedback te geven en te krijgen.”

Bij Geke zijn terugkerende thema’s persoonlijke ontwikkeling, bewustzijn en verbinding. „Ik probeer kort en raak te schrijven en vind het leuk om daarbij te spelen met woorden. Schrijven wordt steeds leuker en in de loop der tijd ook wat makkelijker. Of ik iets van de nominatie verwacht? Nee hoor, ik vind het al heel leuk dat ik in deze lijst sta!”

‘Soms sla ik de plank volledig mis’

Er zijn al vier titels van zijn hand verschenen, maar een nominatie voor de AMAI Award had hij nog nooit. „Ik vind het te gek,” zegt de 50-jarige Reinier van Delden. „Ik vind het ook zo leuk dat de publieksjury een dwarsdoorsnede van de samenleving is. Er zit een huisarts in, maar ook een dakloze.”

Reinier is een verteller, zo geeft hij zelf aan. „Ik maak geen hoogstaande literatuur, maar het resultaat is het gevolg van iets wat ergens in mijn achterhoofd gaat zitten. In dichtvorm die niet rijmt maar wel lekker loopt – waardoor het lijkt of het wél rijmt – komt het er dan uit. Ik lees een tekst soms wel honderd keer door, voordat ik weet of het écht lekker loopt. En weet je, soms sla ik de plank volledig mis.”

Inspiratie van de straat

De Haagse Meppeler schrijft al dertien jaar. Het is een hobby die steeds professioneler is geworden. „Nee, de teksten vallen mij niet ’s nachts in, ik slaap gelukkig heel goed! Inspiratie doe ik op op straat. Als ik over een zebrapad loop bijvoorbeeld. En dan zet ik het snel in mijn telefoon. Op dit moment loop ik al een tijdje met een plantenspuit in mijn hoofd, want mijn plantenspuit is kapot. En de winkel is dicht. Het zal er wel een keer uitkomen.”

Iedere morgen zit Reinier fris en fruitig in alle vroegte achter zijn laptop. „Er komt altijd wel wat. Ik ben voorzichtiger geworden voordat ik iets op mijn website zet. Vroeger maakte ik nog weleens spelfouten, ik ben secuurder geworden.” Nieuwe communicatiemiddelen hebben de schrijfwijze van Reinier doen veranderen. „Toen ik net begon, schreef ik in lange zinnen. Toen kwamen SMS en Messenger. Met korte, bondige zinnen bleek ik de lachers op mijn hand te hebben.”

„Ik ben heel kritisch, maar soms zit ik er ook naast. Dan denk ik dat ik het mooiste verhaaltje heb geschreven en zijn de reacties matig. Laat ik het zo zeggen: de laatste jaren zat ik nog weleens op een 4, nu zit ik altijd boven de 6. Een 8 komt niet heel vaak voor, maar een 7 scoor ik altijd. Dat we met z’n drieën genomineerd zijn, is heel gaaf. En of ik iets win, maakt niet zoveel uit. Schrijven blijf ik toch wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu