Droom van Sterk Meppel om Prinsengracht terug te brengen in Meppel lijkt uiteen te spatten: 'Een verdrietige conclusie'

„Het is heel jammer”, reageert Elisabeth Bakkenes, fractievoorzitter Sterk Meppel, op het nieuws dat het opengraven van de Prinsengracht in Meppel veel kost en weinig opbrengt.

Het verlengen van de Gasgracht naar het Prinsenplein kost bijna tien miljoen euro.

Het verlengen van de Gasgracht naar het Prinsenplein kost bijna tien miljoen euro. Foto: archief Wilbert Bijzitter

Sterk Meppel droomt er al jaren van. Water terug in de Meppeler stad. Die droom lijkt nu voorbij, maar Bakkenes houdt een slag om de arm. „Als het definitieve rapport dezelfde conclusie, dan spat die droom inderdaad uiteen.”

De gemeente liet onderzoek uitvoeren naar de kosten en mogelijke opbrengsten van het heropenen naar de gracht. Conclusie: het kost meer dan 9 miljoen euro en levert nauwelijks iets op. Het is echter nog niet het definitieve rapport. De komende twee weken mag iedereen er inhoudelijke vragen over stellen en erop reageren. Dit kan nog voor aanpassingen in het rapport zorgen. „We gaan er vanuit dat alles op de juiste manier is onderzocht, maar we hebben nog een aantal vragen over het rapport. Die gaan we eerst in de politiek stellen.”

„Positief is wel dat eruit is gekomen dat er dan veel meer investeringen worden gedaan in Meppel”, zegt Bakkenes. Bij terugkeer van de gracht wordt verwacht dat er voor 2 miljoen euro meer besteed wordt in de binnenstad. Daarnaast worden de panden meer waard, in totaal gaat het om een waardestijging van 1,4 miljoen euro. „Daar zouden winkeliers en huiseigenaren blij mee moeten zijn.”

‘Verdrietige conclusie’

„Het is jammer dat het teniet wordt gedaan door het veiligheidsaspect. Dat is een verdrietige conclusie.” Er is namelijk een kans dat dronken mensen in de gracht vallen. „We willen vreselijk graag het water terug in de stad brengen. Het maakt de binnenstad aantrekkelijker en gezelliger. Maar als dat ten koste gaat van de veiligheid, dan houdt het op. Dan moet je de verstandige conclusie trekken.”

„Er moet echt wat gebeuren aan het Prinsenplein. Het is daar echt een chaos. Auto’s rijden er kriskras rond, en heen en weer. Ik parkeer er ook niet graag. De ChristenUnie kwam al een keer met het plan voor een groene gracht. Daar hebben wij positief op gereageerd.”

Sterk Meppel heeft een lange historie qua Meppeler grachten. De partij is voortgevloeid uit de Grachtwacht, een actiegroep in de jaren zeventig die zich verzette de plannen van destijds om de Meppeler grachten te dempen. De Grachtwacht evolueerde in 1978 naar een politieke partij, de Stadswacht. Sinds 1998 heet de partij Sterk Meppel, nadat de gemeente Nijeveen onderdeel uitmaakte van de gemeente Meppel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu