Duo Knol & Kooij wandelde heel wat af in de stille maanden

De coronacrisis hakt er stevig in bij de culturele sector: in maart werden na het afkondigen van de intelligente lockdown agenda’s volledig schoongeveegd. Optredens werden geschrapt, soms verplaatst, maar het werd muisstil op de podia.

Ronald Knol (links) en Harold Kooij gebruikten de stille coronatijd om een cd op te nemen.

Ronald Knol (links) en Harold Kooij gebruikten de stille coronatijd om een cd op te nemen. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Voor Ronald Knol uit Dwingeloo en Harold Kooij uit Steenwijk, het onafscheidelijke duo K2, brak ineens een ongekende rustperiode aan. De beide muzikale virtuozen – Ronald op orgel en Harold op piano of vleugel – maakten van de nood een deugd. „Wij hadden al het plan om een nieuwe cd te maken, maar hadden daar door een overvolle agenda nooit tijd voor. Nu hebben we in april en mei 6 keer bij elkaar gezeten en zijn we wat gaan improviseren. Zo hebben we een mooi album samengesteld met de veelzeggende naam Hoop. Dat is een stuk op vleugel en orgel van meesterpianist Louis van Dijk, hij speelde dat voor zijn dood nog bij Jeroen Pauw. Je moet altijd hoop houden”, geeft Ronald Knol als boodschap mee.


De cd zou half augustus klaar moeten zijn en eigenlijk stond er al een datum voor een presentatieconcert, in maart 2021. „Maar of dat doorgaat? Misschien gaan we her en der kleine concerten geven voor een publiek van maximaal 100 personen, daar gaan we nog over brainstormen”, laat Ronald weten.

Mooie natuur

Het duo Knol & Kooij wandelde in de stille maanden heel wat af in de mooie natuur van deze regio. „We hebben het onder meer gehad over de manier waarop we deze tijd door konden komen, ons inkomen viel wel voor een groot deel weg”, blikt Ronald terug. „Ik heb nogal wat koren en dat stopte allemaal. We weten nog niet hoe dat nu verder gaat”, laat Harold weten. Hij werkt onder meer voor gospelkoor El Jakim in Zuidwolde, het christelijk mannenkoor Stadskanaal en het Noord-Nederlands Gemengd Koor.


Voor Ronald Knol lag nog een ander klusje in het verschiet: „Mijn muziekarchief was een chaos, dat heb ik eindelijk eens goed gerangschikt. Ik heb op zich niet in de piepzak gezeten, want mijn vrouw werkt ook, maar ik mis natuurlijk veel inkomsten. Het feit ligt er: je kunt de kop wel in de schoot leggen, maar ik draai het liever om. Daarom die cd.” Het drukke baasje uit Dwingeloo onderging zo wel een metamorfose. „Ik ben echt tot rust gekomen, ook in de bovenkamer. Je bent altijd maar bezig met plannen maken, regelen en optreden. Nu hebben Harold en ik over andere zaken nagedacht. Op het Dwingelderveld praatten we zeker ook over ander dingen dan alleen muziek. En ik ben begin maart opa geworden, daar wil ik graag nog een hele poos van genieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu