Een film kijken vanuit de auto: Meppel krijgt een eigen drive-in bioscoop

Carlo Spijkerman (rechts) zocht voor Watch Away de samenwerking met Albert Jan Vos van Luxor. Foto: Daan Prest

The Fast and the Furious, Lion King, Bohemian Rhapsody; ze trokken heel veel publiek naar de bioscoopzalen de afgelopen jaren. Maar wie zag ze ooit vanuit de auto in een drive-in bioscoop? In september kan dat in Meppel, bij Watch Away op het voormalige VION/Murristerrein (waar ook Taste Away plaatsvond). De vergunning is rond, de aftrap is donderdag 3 september met Bohemian Rhapsody.

Watch Away borduurt in grote lijnen voort op het succesvolle Taste Away. Vanuit deze samenwerking met Meppeler restaurants zocht Spijkerman Evenementenverhuur een nieuwe markt in een tijd waarin de evenementen op hun gat liggen. Ook Watch Away is het resultaat van een samenwerking, deze keer met Albert Jan Vos van Luxor Meppel. „We zijn geen bioscoopeigenaar en we willen de bioscoop ook niet in de weg zitten, we hebben het evenement daarom zo goed als samen opgezet”, zegt Carlo Spijkerman.

Knipperlichten

Spijkerman Evenementenverhuur heeft voor de hele maand september een vergunning gekregen voor een drive-in bioscoop aan de Steenwijkerstraatweg 78. Het bedrijf kan daarvoor de indeling en belijning van Taste Away gebruiken. „De auto’s komen op de routes te staan en op de plaatsen waar de tenten van de restaurants stonden”, vertelt Spijkerman.

Iedereen kijkt naar een LED-scherm van zeven bij drie meter en het geluid komt via een radiofrequentie uit de eigen speakers in de auto. Een hapje en een drankje hoort er natuurlijk bij en daarvoor heeft Spijkerman een handig idee. „Mensen die iets willen bestellen kunnen de knipperlichten aanzetten en dan komt de ober of serveerster langs voor de bestelling drinken, een hotdog of hamburger. ”

Er kwam veel bij kijken om de vergunning voor elkaar te krijgen, maar Carlo Spijkerman vindt het de moeite waard. „Er zit veel regelgeving bij, maar wij willen net als bij Taste Away iets positiefs neerzetten in een negatieve tijd.”

Wat zijn de belangrijkste regels? Maximaal zestig auto’s, hooguit twee personen in één auto en je mag alleen de auto verlaten voor een bezoek aan het toilet en daarvoor geldt een looproute zodat niemand elkaar tegenkomt. „Er komen ook vijf auto’s te staan voor jeugd die met de fiets komt.”

Lion King

Het filmprogramma, de horecakant van het verhaal, over al dit soort dingen dacht Albert Jan Vos van Luxor volop mee. Dat deed hij graag. „We hebben het allemaal wat moeilijker en als je iets kunt combineren tot een leuk event dan moet je dat doen. We hebben een beetje gezocht naar een thema. Films die het goed doen in auto’s of muziekfilms, of films die in 2019 heel succesvol zijn geweest en passen in de tijd waarin we leven. Bohemian Rhapsody in de auto kijken is natuurlijk heel leuk en als je ziet dat de Lion King by far de best bezochte film was in 2019, dat er drie miljoen mensen naar een film keken die ze in 1994 ook hadden gezien, dan weet je dat die niet mag ontbreken. Het zijn titels die iedereen graag nog een keer ziet”, zegt Albert Jan Vos.

In totaal draaien er in september 28 films op Watch Away, verdeeld over donderdag (1 voorstelling), vrijdag (2), zaterdag (2) en zondag (1 met een optie voor 2).

Voor Spijkerman smaakte Taste Away naar meer en de kans is groot dat het niet klaar is na Watch Away. Carlo Spijkerman zit alweer te broeden op nieuwe evenementen voor de resterende maanden van het jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu