Een nepbericht over Bianca uit Meppel wordt massaal gedeeld op Facebook: 'Ik ben helemaal kapot'

Een bericht op Facebook waarin Bianca (33) wordt beschuldigd van oplichting en diefstal is op Facebook zo’n 8000 keer gedeeld. Allemaal niet waar, zegt de Meppelse, maar het kwaad lijkt al geschied. ,,Dit is heel heftig. De telefoon staat roodgloeiend.”

Bianca en haar verloofde Arnold. Foto: Eigen foto.

Bianca en haar verloofde Arnold. Foto: Eigen foto.

Maandag 30 maart, even na 14.00 uur in de middag. Een op het oog vals Facebook-profiel stuurt zijn eerste openbare bericht de wereld in. Een foto van Bianca en haar verloofde Arnold (36), getiteld: ‘Oplichtersstel’. In slecht leesbare taal wordt kort opgesomd hoe de twee ouderen zouden beroven van sieraden en geld. Zij zou namens een zorginstelling bij mensen achter de voordeur komen, en hij zou daar als een dief in de nacht achteraan glippen. Als afsluiting vraagt de schrijver het bericht zoveel mogelijk te delen.

En daar wordt gehoor aan gegeven. De teller staat donderdag aan het begin van de middag op bijna 8000.

Maar daarmee is het voor sommige gebruikers nog niet voldoende. Een reactie met de afbeelding van een strop, met de toevoeging dat er voor beide maar één straf gepast is. Anderen stellen voor de twee fysiek te bewerken, zoals het afhakken van vingers. Gelukkig voor Bianca zijn er ook genoeg die op de barricade springen onder het bericht, maar het voorkomt niet dat de telefoon van Bianca roodgloeiend staat.

Onmacht is groot

,,Ik ben er helemaal kapot van”, zegt ze hoorbaar aangeslagen. ,,Ik krijg berichten van wildvreemde mensen. De een bedreigt ons met van alles, sommigen willen ons zelfs afmaken. We mogen van geluk spreken dat we mensen om ons heen hebben die wél het beste met ons voor hebben, daar houd ik me op dit moment aan vast.”

De onmacht is groot. ,,Ik heb constant het gevoel dat ik mezelf moet verdedigen, maar ik weet eigenlijk niet waartegen.” Haar stem slaat over. ,,Want het is gewoon allemaal niet waar! Ik voel veel boosheid en frustratie. En het ergste van alles is dat mijn drie kinderen hier ook last van hebben. Je wilt ze hier ver van houden, maar ze worden er ongewild ingezogen. Want hun moeder is opeens erg verdrietig.”

Delers niet vrijuit

Wat kun je doen tegen deze acties? ,,In ieder geval aangifte doen”, zegt politievoorlichter Paul Heidanus. ,,Als iemand jou moedwillig beschuldigt van een onwaar feit, en dat tast jouw goede naam of eer aan, is dat een misdrijf. Dat heet laster. En daar staan in Nederland gewoon straffen op.”

Dat kan volgens het wetboek zelfs celstraffen opleveren, al is het per zaak geheel verschillend. ,,De context is van belang”, zegt Heidanus. ,,Veel van deze lasterzaken kennen een langere achtergrond. Toch merken we dat dit soort zaken regelmatig voorkomen op sociale media, maar wordt van een deel daarvan nooit aangifte gedaan.”

Bianca heeft donderdag wel aangifte gedaan. Ze heeft vermoedens van wie de valse beschuldigingen komen, maar zegt dat ze volgens de politie onvoldoende kan bewijzen wie er daadwerkelijk achter zit. ,,Het is daarom een algemene aangifte geworden. Helaas zien zij dat niet als ernstige zaak met prioriteit.” Ondanks dat het bericht via de vele delers een enorm bereik heeft gekregen. Maar ook zij die het delen gaan volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet vrijuit.

‘Facebook lijkt er toestemming voor te geven’

Want bewust of onbewust: wie het bericht deelt, verspreidt ook de nare en onware boodschap. ,,Als een bericht voor de betrokkene belastend of beledigend is, maak je je schuldig aan strafbare feiten. Los van of de boodschap nu wel of niet waar is”, zegt woordvoerder Melanie Kompier. Wat dit betekent voor de 8000 delers, kon Kompier niet zeggen. ,,Elke zaak is maatwerk, daar kan ik in dit geval dus ook niets over zeggen.”

En ook Facebook lijkt vooralsnog niet op te treden, want het bericht staat nog steeds online. ,,Mensen die melding maken van het valse bericht, krijgen een rapport terug dat het profiel niet in strijd is met de regelgeving. Het voelt alsof Facebook hier gewoon toestemming voor geeft”, meent Bianca. Ze staat voor haar gevoel met lege handen. Het levert haar slapeloze nachten op.

Het bericht belandde uiteindelijk ook bij de Driezorg, waar Bianca sinds een week werkzaam is. Na contact met haar vorige baas (Zorggroep Noorderboog in Meppel), is ze een beetje gerustgesteld: geen vertrouwensbreuk. Ze kan gewoon blijven. ,,Maar mensen moeten weten wat voor een schade dit kan aanrichten. Deel niet klakkeloos iets, check eerst of het klopt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
Aanrader van de redactie
menu