Energiecoöperatie Slingenberg Meppel heeft plannen voor een postcoderoos (en het dak van Terra mbo leent zich goed voor die zonnepanelen)

Zonnepanelen op huizen, extra isolatie; Buurkracht Slingenberg in Meppel is al enkele jaren bewust bezig met het onderwerp duurzaamheid in hun buurt. Het nieuwste plan is een postcoderoosregeling op te zetten en daarvoor wordt nu een energiecoöperatie opgericht. Het idee is zonnepanelen te plaatsen op het dak van Terra mbo Meppel.

Een deel van de Energiecoöperatie. Links staat Peter Mol.

Een deel van de Energiecoöperatie. Links staat Peter Mol. Foto: Daan Prest

Enkele tientallen huishoudens kunnen deze zonnepanelen ‘kopen’, wat ze een verlaging van de energierekening oplevert. De provincie heeft de energiecoöperatie in oprichting al een flinke duw in de rug gegeven met een subsidie van 2800 euro.

De postcoderoosregeling is vooral bedoeld voor mensen wiens huis niet geschikt is voor zonnepanelen vanwege de positionering of mensen die om andere redenen zelf geen zonnepanelen op hun huis willen. Deze mensen kunnen lid worden van de energiecoöperatie en zo toch profiteren van zonnepanelen.

Dat de initiatiefnemers hun blik al eerst op Terra hebben gericht is logisch, de wijk grenst aan de schoolgebouwen. „Terra is er positief over”, zegt Peter Mol. Hij is buurtbewoner en een van de initiatiefnemers van Buurkracht Slingenberg en de energiecoöperatie in oprichting. De andere initiatiefnemers zijn Auke Bergsma, Nynke Brug, Annemieke de Vos en Andries Otten.

„Er moeten wel allerlei dingen worden uitgezocht. We dachten eerst aan de nieuwe sporthal tussen de twee gebouwen, maar dat dak ligt al vol met zonnepanelen voor eigen gebruik. Op de andere gebouwen liggen geen zonnepanelen.”

Goede relatie met buren

Taco van Leeuwen, afdelingsdirecteur Terra Meppel VO, voert de gesprekken met de energiecoöperatie. „We hebben ons eerst verdiept in de postcoderoosregeling en wat er bij komt kijken en we hebben als Terra gezegd dat we het serieus willen laten onderzoeken. Welke voorwaarden zijn er, wat zijn de kosten, de voor- en nadelen? We zijn er enthousiast over. Het past wel bij ons. We zijn een groene school en we willen zorgen voor de wereld waarin we leven.”

Terra denkt zelf aan het mbo-gebouw, dat over een groot dak beschikt, dat bovendien een gunstige hellingshoek heeft en goed op de zon ligt. „De school staat midden in de wijk en we vinden een goede relatie met de buren belangrijk. De mensen ervaren ook wel eens overlast en als we zo iets voor elkaar kunnen betekenen, willen we zeker het gesprek aangaan.”

Bal bij energiecoöperatie

De wil is er en de bal ligt nu voorlopig bij de energiecoöperatie. Nu de provincie met geld over de brug komt, staan de buurtbewoners in de startblokken. Welke vorm krijgt de energiecoöperatie? Zijn zonnepanelen technisch haalbaar op het dak van Terra? Welk aanbod kan gerealiseerd worden? De energiecoöperatie in oprichting laat zich hierbij adviseren door de Drentse Koepel Energie-Initiatieven. De initiatiefnemers hebben ook advies ingewonnen bij Energie Coöperatie Duurzaam Nijeveen en het Drents Energie Loket.

Het is een technisch en organisatorisch ingewikkelde kwestie. Het project mag niet te groot worden, want Enexis stelt beperkingen aan de omvang, om te voorkomen dat er teveel energie op het netwerk komt. „We zijn al in de buurt gaan zoeken naar potentiële gebruikers en we hebben tien tot vijftien huishoudens gevonden die geïnteresseerd zijn. De postcoderoos is veel groter dan ons buurtje, het kan ook zijn dat mensen uit andere buurten van Meppel meedoen. We verwachten dat het niet moeilijk is mensen te vinden als het aanbod eenmaal duidelijk is.”

Als blijkt dat er een concreet plan uitrolt, zal Terra nog in gesprek gaan met Strukton, dat het onderhoud van het gebouw in portefeuille heeft.

Meer informatie of meedoen? Dat kan via buurkrachtslingenberg@gmail.com.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu