Huurprijzen van woningen in Drenthe stijgen fors

De huren stijgen na een bewonerswisseling extra hard. ANP

De prijzen van de huurwoningen in Drenthe zijn in juli 2020 gemiddeld zo’n 3 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is net iets meer dan de gemiddelde landelijke stijging. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Landelijk stegen de prijzen gemiddeld 2,9 procent. Dat is de grootste stijging na 2014 en meer dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar (2,7 procent). In juli 2019 stegen de huren met 2,5 procent. De grotere stijging dit jaar is vooral het gevolg van de hogere inflatie.

Regionale verschillen

Drenthe heeft al jaren de laagste huurstijging van Nederland, maar is dit jaar na Noord- en Zuid-Holland de provincie met de grootste huurstijging: 3,0 procent, net zoveel als de provincie Groningen.

De regionale verschillen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door verschillen in huurstijging bij bewonerswisselingen. Het effect van een wisseling van bewoners is in Drenthe echter gering (0,2 procent). Dat houdt in dat de huurverhoging voor huurders die niet verhuizen gemiddelde 2,8 procent bedraagt. Dat is net zo hoog als in Rotterdam en Den Haag en hoogste gemiddelde stijging van alle provincies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu