Gedeeltelijke overname Herberg ’t Plein opgeschoven wegens corona

Jaap de Boer van Herberg ’t Plein in Meppel maakt ruimte voor een nieuwe generatie. Jan-Pieter Spraakman (34) en Gilijan van Egten (27) springen bij de zaak in. Eigenlijk was het de bedoeling dat het knusse etablissement aan de Prinsengracht al vanaf 1 april een driemanszaak zou zijn, corona gooide roet in het eten.

Jaap de Boer (midden) met zijn nieuwe compagnons: Pieter Spraakman en Gilijan van Egten.

Jaap de Boer (midden) met zijn nieuwe compagnons: Pieter Spraakman en Gilijan van Egten. Foto: Martijn Bijzitter

Wie aan Jaap en Petra denkt, denkt aan ’t Plein. Al sinds 1986 staat de goedlachse Meppeler dagelijks in zijn horecagelegenheid. „Daarvoor zaten we aan de Kruisstraat, café La Banque. Iedere zaterdagavond stampvol”, merkt Jaap op, terugdenkend aan de dagen van weleer. „Daarna trokken we in ons huidige pand. Dit is altijd al een pleisterplaats geweest. Voordat wij het overnamen zat hier een restaurant, maar het begon eind 1800 met een Joods café”, legt Jaap uit.

De beginnende zestiger heeft de passie voor horeca niet van een vreemde. Zijn vader had jarenlang een kroeg aan de Parallelweg. „En opa werkte als kelner in hetzelfde pandje als waar ik al 34 jaar mag staan.”

Duidelijke mening

„De geboorte van mijn kleinzoon Levi zette mij aan tot denken. Stel dat er op den duur wat met mij zal gebeuren? Je wordt toch wat ouder en de jeugd heeft de toekomst. Deze jongens werken al jarenlang bij mij en ik had al eens voorzichtig gepolst hoe ze hier tegenaan keken. Ik ben een man met een heel duidelijke mening, als ik wat vind, dan is het zo. Deze jongens weten mij nog wel eens te overtuigen van andere dingen. De mannen zitten hier op de juiste plek”, vertelt Jaap.

Gezamenlijke onderneming

Vertrekken doet Jaap niet. „Nee, we gaan het nu met drie man doen. Ik blijf dagelijks koffiezetten en biertjes tappen voor de gasten.” Jan-Pieter en Gilijan zijn geen onbekenden voor de gasten van de Drentse taveerne. Spraakman kwam in 2001 als scholier voor Jaap en Petra werken, compagnon Van Egten volgde tien jaar later.

Volgens de heren kwamen de eerste gesprekken over een vennootschap onder firma (vof) in het voorjaar van 2019 op gang. Een jaar later zouden ze op de rijdende trein stappen, iets wat Jaap maar al te graag zag: „Ik had het ook aan andere partijen kunnen verkopen, maar deze jongens horen bij ’t Plein. Ik heb er ook niet lang over nagedacht, ik ben geen denker. Ik doe alles op gevoel en het voelt goed.”

‘Klaar om te starten en dan gaat het mis’

Een jaar lang zaten Jan-Pieter, Gilijan, Jaap en Petra wekelijks om tafel om de stand van zaken van de vof door te nemen. Corona zorgde ervoor dat de boel nu vertraging oploopt. „Het zou niet eerlijk zijn om ze nu toch bij het bedrijf te betrekken, in deze tijden staat alles stil voor ons”, vertelt Jaap.

De toekomstige mede-eigenaren balen van de coronacrisis: „Ja, je bent net klaar om te starten en dan gaat het mis, we hadden en hebben er echt zin in om het hier samen te gaan draaien.” Spraakman werkt voornamelijk in de keuken terwijl Van Egten de borrels inschenkt.

Jaap nog niet over de datum?

Ondanks de verhindering zitten de mannen niet bij de pakken neer. Ze hebben het vizier nu gericht op de eerste dag van het nieuwe jaar. „Balen die crisis. Ik ben sinds de coronacrisis al meer dagen dicht, dan ik in de afgelopen 34 jaar dicht ben geweest”, vertelt de uitbater.

De nieuwe ondernemers zien met genoegen uit naar de eerste dag van januari. „We hebben er vertrouwen in dat de situatie er dan beter voor staat.” Zo denkt Jaap er ook over, die overigens nog lang niet aan stoppen denkt. Terwijl hij zijn kleinzoon een glaasje fris inschenkt zegt hij vastberaden: „Wat mij betreft schenk ik hier op mijn tachtigste nog steeds koffie. Al heb ik wel met de jongens afgesproken dat ze het duidelijk moeten laten weten als ik over de datum ben”, lacht Jaap.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu