Gemeente Meppel sluit zich aan bij actie tegen beperkte rijksmiddelen: 'Er moet echt geld bij'

Het stadhuis van Meppel. Foto: Daan Prest

De gemeenteraad heeft gisteravond unaniem een voorstel aangenomen van Sterk Meppel, PvdA en VVD om zich aan te sluiten bij de actie Raden in Verzet. Hiermee laat Meppel het geluid horen dat de overgehevelde taken van de Rijksoverheid naar de gemeente niet langer financieel zijn op te brengen.

„We ondersteunen de motie van harte. Het is een keer klaar”, zegt burgemeester Richard Korteland.

Meppel sluit hiermee aan bij een landelijk initiatief van de gemeente Zoetermeer, die het Actiecomité Raden in Verzet heeft opgericht. Dit comité wil met zoveel mogelijk gemeenten duidelijk maken dat er op lokaal niveau structureel extra geld nodig is. De eerste stap is het indienen van een motie tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op 25 september. De motie roept op tot landelijk protest tegen de beperkte rijksmiddelen.

Onvoldoende geld uit Den Haag

Na 25 september is het aan de VNG om een strategie te bepalen om het kabinet onder druk te zetten. Raden in Verzet heeft opties openstaan van het overgaan tot juridische stappen of het gezamenlijk niet indienen van gemeentebegrotingen bij de provincies. Voor steeds meer gemeenten is het vrijwel onmogelijk om de begroting sluitend te krijgen doordat er zoveel taken van het Rijk naar de gemeenten zijn gegaan, waarbij onvoldoende geld uit Den Haag komt.

Het indienen van een niet-sluitende begroting is voor wethouder van financiën Jaap van der Haar geen optie. Met de nodige kunst- en vliegwerk krijgt Van der Haar de begroting voor 2021 rond. „Dat is mijn eer te na, maar dat er wat moet gebeuren is duidelijk”, vindt Van der Haar. „Zo kan het echt niet langer. Gemeenten als Hoogeveen, Assen en Emmen verkeren al in grote problemen. Er moet echt geld bij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu