Gemeente Meppel stuurt zes cafés waarschuwingsbrief. De Kansel heeft goed gesprek met burgemeester

Boas zagen dat ook in Stadscafé Oasis en Murphy’s Pub gasten te dicht op elkaar zaten. Foto: Daan Prest

Café De Kansel aan de Grote Kerkstraat/Groenmarkt in Meppel hangt bij een volgende overtreding van de coronaregels een dwangsom boven het hoofd van 10.000 euro. Uitbater Maarten van Oosten heeft donderdag weliswaar een goed en verhelderend gesprek gehad met burgemeester Richard Korteland, maar de waarschuwing is niet van tafel.

De brief met daarin de forse financiële sanctie is afkomstig van de Veiligheidsregio Drenthe. Maarten van Oosten kreeg deze brief na een controle vorige week zaterdagavond overhandigd door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

Te vaak naar toilet

Boa’s hadden tijdens de controle geconstateerd dat de gasten onvoldoende afstand hielden en te vaak in de benen kwamen om zogenaamd naar het toilet te gaan. Maarten van Oosten bestrijdt deze lezing. Hij gaat contact opnemen met de Veiligheidsregio om de dwangsom in te laten trekken. Ter voorkoming van een nieuwe overtreding neemt hij aanvullende maatregelen.

Net als enkele andere horecabedrijven in de Meppeler binnenstad gaat Van Oosten ertoe over niet maximaal zeventig, maar maximaal vijftig gasten toe te laten. Hij gaat eerder sluiten en wel om 01.00 uur, geen groepen meer binnenlaten en „de muziek nog zachter zetten dan anders.”

Zes waarschuwingsbrieven

In totaal hebben zes horecabedrijven, waaronder De Kansel, woensdag een waarschuwingsbrief van de gemeente Meppel gekregen. Daarin wordt benadrukt dat de gasten in de cafés onvoldoende afstand hielden. Bij een volgende overtreding wordt een boete van 500 euro opgelegd. Volgens Brigitte van Regteren, voorzitter van het bestuur van Horeca Meppel, speelt in alle cafébedrijven hetzelfde probleem: zodra de avond vordert, wordt het lastiger de gasten op hun zitplaatsen te houden.

„Hoe later in de nacht, des te ongehoorzamer. We willen ons allemaal graag aan de regels houden, maar soms word je geconfronteerd met tegenstrijdigheden en praktische problemen. Als een groep van vier vrienden zich meldt en ze beweren een gezamenlijk huishouden te voeren, dan kun je ze moeilijk de deur wijzen.”

Beveiliging

Boa’s rapporteerden zaterdagavond dat sommige bezoekers in cafés te dicht bij elkaar zaten. „Ik heb beveiliging rondlopen, maar soms kunnen zij sommige situaties niet voor zijn.” Stadscafé Oasis en Murphy’s Pub van Brigitte van Regteren gaan zaterdag om 01.00 uur dicht. „Het uitgaansleven wordt er niet populairder door. Zo zijn we als horeca steeds op ontdekkingsreis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
menu